Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Νεφέλωμα δείχνει πώς θα μοιάζει ο Ήλιος όταν δύσει για πάντα

Ουάσινγκτον
Σε ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας εκτιμάται ότι θα μετατραπεί ο Ήλιος μας σε περίπου πέντε δισ. χρόνια.

Όχι, το εικονιζόμενο φαινόμενο δεν αποτελεί καλλιτεχνική απεικόνιση του ηλιακού θανάτου, αλλά μια πραγματική φωτογραφία του Νεφελώματος Ντάμπελ που τράβηξε ο φωτογράφος Μπιλ Σνάιντερ.

Έλληνας ερασιτέχνης ανακάλυψε σεληνιακό φαράγγι

Με τους επαγγελματίες αστρονόμους είπε να συγκριθεί ένας Έλληνας ερασιτέχνης ο οποίος ανακάλυψε ένα τεράστιο φαράγγι στην Επιφάνεια της Σελήνης.

Πρόκειται για τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γιώργο Ταρτσούδη από την Αλεξανδρούπολη ο οποίος ανακάλυψε ένα φαράγγι τέτοιου μεγέθους που ενώ βρίσκεται στην Σελήνη μπορεί και είναι ορατό από την Γη. Σύμφωνα με τις ανάλογες μετρήσεις που έγιναν το μήκος αυτού του σχηματισμού φαίνεται να φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα.

Ο γεωλογικός σχηματισμός στην επιφάνεια της Σελήνης θα πρέπει τώρα να αποκτήσει όνομα από την διεθνή αστρονομική κοινότητα.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δύο σπουδαίες ανακαλύψεις πλανητών έκανε το τηλεσκόπιο Kepler

Είναι βραχώδεις, με μέγεθος σαν αυτό της Γης και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο όμοιο με τον Ήλιο μας, αλλά κανείς δεν θεωρείται κατάλληλος για ύπαρξη νερού και για ζωή, επειδή έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA, να εντοπίσουν τους μικρότερους έως τώρα εξωπλανήτες που έχουν βρεθεί, οι οποίοι έχουν πιο όμοιες διαστάσεις με αυτές της Γης από κάθε άλλο πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εκτός του ηλιακού μας συστήματος,.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο κομήτης Lovejoy επιζεί ύστερα από επικινδυνη βουτιά στον Ήλιο

Comet Lovejoy survives! The comet re-emerges back into the views of the Solar & Heliospheric Observatory, almost as bright as before, in this image, although it appears to have lost its tail.
Αν και οι αστρονόμοι περίμεναν έναν γρήγορο θάνατο, ο κομήτης Lovejoy κατάφερε και πέρασε σε απόσταση 140.000 km από το μητρικό μας άστρο, χώρις οι τεράστιες θερμοκρασίες να τον καταστρέψουν εντελώς και αναδύθηκε από την άλλη πλευρά.

Βασίλης Ξανθόπουλος, ο μεγάλος Έλληνας Αστροφυσικός

Ο διάσημος φυσικός S. Chandrasekhar (Βραβείο Nobel 1983) συνομιλεί με τον Βασίλη Ξανθόπουλο (αριστερά)
Στις 27-11-1990 η δολοφονική σφαίρα εστέρησε από την Ελλάδα και τον κόσμο της θεωρητικής αστροφυσικής από τη λαμπρή επιστημονική παρουσία του Βασίλη Ξανθόπουλου στα 39 του χρόνια, στο ζενίθ της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας.

Ο γαλαξίας NGC 253 μέσα από το νέο τηλεσκόπιο VST

Το νέο ερευνητικό τηλεσκόπιο του VLT, το VST, αιχμαλώτισε τον όμορφο σπειροειδή γαλαξία NGC 253. Το νέο αυτο "πορτρέτο" είναι πιθανότατα η πιο λεπτομερής ευρέως πεδίου εικόνα αυτού του αντικειμένου που έχει ληφθεί. Αποδεικνύει ότι το VST, το νεότερο τηλεσκοπίου του European Southern Observatory’s (ESO) Paranal Observatory, το οποίο παρέχει ευρείες εικόνες του ουρανού, ενώ προσφέρει επίσης εντυπωσιακή ευκρίνεια εικόνας.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ξεκινησε η κατασκευη του European Extremely Large Telescope


To Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), ένας οργανισμός αστρονομικής έρευνας στον οποίο συμμετέχουν 15 ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε το πράσινο φως για τα πρώτα στάδια κατασκευής του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το «Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (ELT), ένα θαύμα της μηχανικής, θα έχει κάτοπτρο διαμέτρου 39,2 μέτρων. Το σημερινό μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, το Μεγάλο Διοπτρικό Τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 11,9 μέτρων, θα μοιάζει με νάνο μπροστά του.

Το Voyager στελνει δεδομένα από την άκρη του ηλιακού μας συστήματος



Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέφερε για πρώτη φορά τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης ατομικής γραμμής εκπομπής του υδρογόνου από τον Γαλαξία μας, χρησιμοποιώντας τα εναπομείναντα σε λειτουργία όργανα του διαστημόπλοιου Voyager. Αυτή η εκπομπή έχει ήδη εντοπιστεί από πολύ πιο μακρινά αντικείμενα και χρησιμοποιείται για να βρει γαλαξίες στους οποίους υπάρχει σχηματισμός άστρων. Χρησιμοποιείται επίσης για να εξετάσει την εποχή του επαναϊονισμού - δηλαδή το σχηματισμό των πρώτων άστρων μετά τα "σκοτεινά χρόνια" του σύμπαντος - και έτσι έχει μεγάλη σημασία για τους αστρονόμους.

O Ινδός ποταμός στο Πακιστάν

Η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, αλλά αποτύπωση του ανάγλυφου της επιφάνειας με το ραντάρ του δορυφόρου γεωσκόπησης Envisat.

To ποτάμι των 3.000 χιλιομέτρων είναι ο σημαντικότερος υδάτινος πόρος για τους 177 εκατομμύρια κατοίκους του Πακιστάν. Η περιοχή γύρω από τις κοίτες του είναι επίσης σημαντική για την καλλιέργεια βαμβακιού, ρυζιού, και σιτηρών.

Η κοκκινωπή περιοχή που διακρίνεται λίγο δεξιά από τις εκβολές του Ινδού αντιστοιχεί σε έναν εποχικό βαλτότοπο που γεμίζει νερό και πηλό υψηλής αλατότητας την περίοδο των καλοκαιρινών μουσώνων.


Η εικόνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών επιμέρους εικόνων που μετέδωσε ο Envisat στις 15 Μαΐου, τις 14 Ιουλίου και τις 12 Σεπτεμβρίου 2011.


Κάθε πέρασμα απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο και μπλε). Οι περιοχές που εμφανίζονται με δύο ή περισσότερα χρώματα ταυτόχρονα αντιστοιχούν σε περιοχές όπου η επιφάνεια άλλαξε μεταξύ των περασμάτων του δορυφόρου.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Νέο "παράθυρο" στο σύμπαν

   Σχεδιάζεται το νέο φιλόδοξο ευρωπαϊκό υπόγειο ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο βαρυτικών κυμάτων "Αϊνστάϊν"

 Μια νέα εποχή, αν όχι μια επανάσταση, στην αστρονομία έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της, καθώς οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του CERN, παρουσίασαν τα σχέδια ενός νέου τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκοπίου, το οποίο για πρώτη φορά θα είναι σε θέση να κάνει απευθείας ακριβείς παρατηρήσεις και μετρήσεις των βαρυτικών κυμάτων, των ασύλληπτων μέχρι σήμερα προβλεπόμενων αναταράξεων στον ιστό του χωροχρόνου, καθώς και των πηγών προέλευσής τους. Σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του "Αϊνστάιν" (εξ ου και η ονομασία του σχεδιαζόμενου παρατηρητηρίου), τα βαρυτικά κύματα δημιουργούνται στο σύμπαν από μεγάλα κοσμικά συμβάντα, όπως το αρχικό "Μπιγκ Μπανγκ", οι μαύρες τρύπες και οι εκρήξεις σούπερ-νόβα.

Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της «σκοτεινής» ενέργειας

 Τα πρώτα αποτελέσματα μιας νέας μεγάλης αστρονομικής έρευνας επιβεβαιώνουν, χάρη σε μια νέα επιστημονική τεχνική, ότι υπάρχει όντως η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια, που συνιστά περίπου τα τρία τέταρτα (72% έως 74%) του σύμπαντος και η οποία εξηγεί γιατί αυτό φαίνεται να επεκτείνεται συνεχώς με επιταχυνόμενο ρυθμό.

    Η επιβεβαίωση έρχεται μετά την τετραετή μελέτη περισσότερων από 200.000 γαλαξιών στο πλαίσιο της λεγόμενης έρευνας "WiggleZ Dark Energy Survey" και θα παρουσιαστεί από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων σε δύο ξεχωριστές επιστημονικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πιθανή η ύπαρξη μεγάλου αριθμού "αδέσποτων" πλανητών

  Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι συνειδητοποιούν ότι στο σύμπαν είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ιδιαίτερα διαδεδομένο ένα φαινόμενο, που ως τώρα θεωρείτο αδιανόητο ή έστω πολύ σπάνιο: υπάρχουν ουκ ολίγοι πλανήτες που δεν βρίσκονται "αγκιστρωμένοι" σε τροχιά γύρω από ένα μητρικό άστρο-ήλιο, αλλά περιπλανιούνται στους ουρανούς, δικαιολογώντας στην κυριολεξία το όνομά τους.

    Οι πρώτες στατιστικές-μαθηματικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι τέτοιοι πλανήτες είναι δυνατό να είναι τόσοι πολλοί, όσοι και τα άστρα-ήλιοι στο γαλαξία μας ή ακόμα περισσότεροι. Σύμφωνα με μια εκτίμηση των ερευνητών, μπορεί να υπάρχουν έως και 400 δισεκατομμύρια τέτοιοι "μοναχικοί" πλάνητες, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τα κοινά άστρα όπως ο ήλιος μας.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ant Nebula, Menzel 3, Mz 3



Photographer's Comments:
From ground-based telescopes, the so-called "ant nebula" (Menzel 3, or Mz 3) resembles the head and thorax of a garden-variety ant. This dramatic NASA/ESA Hubble Space Telescope image, showing 10 times more detail, reveals the "ant's" body as a pair of fiery lobes protruding from a dying, Sun-like star.

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης που ίσως είναι κατοικήσιμος

Ένας από τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από το αστέρι νάνος Γκλίζε 581 μπορεί να αποδειχθεί "κατοικήσιμος", με κλίμα που να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή και την ύπαρξη ζωής, υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύεται από μια ομάδα μετεωρολόγων.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν εδώ και καιρό αν κάποιοι από τους περίπου 500 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.

Ο βραχώδης πλανήτης Γκλίζε 581d είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τη Γη και "θα μπορούσε να είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος πλανήτης που έχει βρεθεί ποτέ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εκτοξεύθηκε για την τελευταία του αποστολή το Endeavour

Εκτοξεύθηκε το διαστημικό λεωφορείο Endeavour από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα για την τελευταία του αποστολή, την μεταφορά ενός πρωτοποριακού ανιχνευτή σωματιδίων για πειράματα φυσικής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 08:56 (15:56 ώρα Ελλάδας), ενώ στην αποστολή συμμετέχει εξαμελές πλήρωμα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA σχεδιάζει μια ακόμα αποστολή διαστημικού λεωφορείου αυτό το καλοκαίρι, με το σκάφος Atlantis, πριν από τον επίσημο τερματισμό του 30ετούς προγράμματος.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Γαλαξίας της ανδρομέδας σε όλο το φάσμα της Η/Μ ακτινοβολίας




Εικόνες του γαλαξία της Ανδρομέδας σε διαφορετικά μήκη κύματος προσέφερε ο στόλος των διαστημικών τηλεσκοπίων της ΕSA. Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι ευαίσθητο στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει ο γαλαξίας στα περισσότερα μήκη κύματος, σε καθένα από τα οποία αποκαλύπτεται και μία διαφορετική πτυχή του.
Συνεχεια...

Ο χωρόχρονος καμπυλώνεται λόγω βαρύτητας

Τα μεγάλα ουράνια σώματα του σύμπαντος, οι πλανήτες όπως η γη, τα άστρα, οι γαλαξίες κ.ά. καμπυλώνουν το χώρο και τον χρόνο γύρω τους με τη δύναμη της βαρύτητάς τους, ακριβώς όπως έχει προβλέψει η διάσημη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Aλμπερτ Αϊνστάιν.

Η επιβεβαίωση έγινε από τις μετρήσεις του διαστημικού σκάφους Gravity Probe B (GP-B) της NASA, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

«Ο Αϊνστάιν ζει», δήλωσε ο φυσικός στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Φράνσις Έβεριτ, επικεφαλής ερευνητής τής αποστολής GP-B, μιας πραγματικής «Οδύσσειας», η οποία προετοιμαζόταν από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επί περίπου τέσσερις δεκαετίες και τελικά εκτοξεύτηκε το 2004.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Bροχή διαττόντων από την ουρά του Χάλεϊ κορυφώνεται την Παρασκευή

Πέρασαν 25 χρόνια από την τελευταία φορά που ο κομήτης του Χάλεϊ πέρασε από τη γειτονιά μας. Ο παγωμένος πλάνητας άφησε όμως πίσω του μια κληρονομιά: σωματίδια από την κόμη του που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα αυτές τις ημέρες και γίνονται ορατοί ως διάττοντες αστέρες -η λεγόμενη βροχή των Ήτα Υδροχοϊδών κορυφώνεται τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το φαινόμενο ονομάστηκε έτσι επειδή τα εισερχόμενα σωματίδια φαίνονται να πηγάζουν από το αστέρι Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Υπερ-Γη παρατηρήθηκε σε τροχιά στον διπλό αστέρα 55 Cnc

Ένα από τα πρώτα αστέρια που ήταν γνωστό ότι φιλοξενεί έναν εξωηλιακό πλανήτη, ήταν ένα άστρο του διπλού αστέρα 55 Cancri. Ο πρώτος πλανήτης σε αυτό το σύστημα ανακαλύφθηκε το 1997 και σήμερα το σύστημα είναι γνωστό ότι φιλοξενεί τουλάχιστον πέντε πλανήτες, εκ των οποίων ο πιο κοντινός, 55 Cnc e, πρόσφατα παρατηρήθηκε να κάνει μια διέλευση μπροστά από το μητρικό του αστέρι δίνοντάς μας νέες πληροφορίες για αυτόν.

Το 55 Cnc είναι ένα ενδιαφέρον σύστημα από πολλές απόψεις. Όντας μόλις 41 έτη φωτός από τη Γη, το σύστημα αποτελείται από ένα πρωτεύον, κίτρινο νάνο αστέρι σε μια ευρύ τροχιά (1.000 ΑU) με ένα κόκκινο νάνο. Το πλανητικό σύστημα βρίσκεται μέσα σε αυτή τη τροχιά. Ο κύριος αστέρας ειναι μόλις φωτεινότερος από 6ο μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ορατό με γυμνό μάτι υπό καλές συνθήκες παρατήρησης.

Το Endeavour δεν θα εκτοξευθεί πριν τις 8 Μαΐου

Οι κανόνες πτήσης της NASA απαιτούν και οι τρεις εφεδρικές μονάδες ισχύος και τα κυκλώματα θέρμανσης να είναι λειτουργικά για την απογείωση.

Οι διευθυντές της NASA καθορισαν ότι η διαδικασία για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour δεν θα ξεκινήσει πριν από την Κυριακή 8 του Μάη, αλλά ταυτόχρονα δεν όρισε επίσημα μια νέα ημερομηνία, πράγμα που θα γίνει αυτή τη βδομάδα.

 Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Παρασκευής, οι τεχνικοί του  Kennedy Space Center αναζήτησαν το αίτιο της αποτυχίας ενός κυκλώματος θέρμανσης που συσχετιζόταν με το υδραυλικό σύστημα ενέργειας του Endeavour. Η αστοχία υλικού βρέθηκε σε ένα κύκλωμα ενός διακόπτη στο πισω μέρος του διαστημικού λεοφορείου.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

NGC 3603

To  NGC 3603 είναι ένα ανοιχτό σμήνος του γαλαξία μας σε απόσταση 20.000 έτη φωτός από  το Ηλιακό μας σύστημα.

To Voyager είναι ένα βήμα πριν εισέλθει στο διαστρικό διάστημα

Περισσότερα από 30 χρόνια αφού έφυγαν από τη Γη, οι δίδυμοι ερευνητές, της NASA, Voyager είναι αυτή τη στιγμή στα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Aξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο λειτουργούν ακόμη, ύστερα από 33 και χρόνια πτήσης. Και με κάθε μέρα που περνά στέλνουν πίσω στη Γη  ένα μήνυμα που για  τους επιστήμονες, είναι τόσο συναρπαστικό όσο και συνταρακτικό.

Το μήνυμα λέει, "Περίμενε το απροσδόκητο"


"Είναι παράξενο", λέει ο Ed Stone του California Institute of Technology στη Πασαντένα, επιστήμονας του Voyager Project από το 1972. "Το Voyager 1 και 2 έχουν μια ικανότητα στις ανακαλύψεις."

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Βασικά τηλεσκόπια του Seti κλείνουν λόγω έλειψης χρηματοδότησης

Την διακοπη λειτουργίας των μόνων τηλεσκόπιων που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για την ανίχνευση εξωγήινων σημάτων, λόγω έλλειψης κονδυλίων, ανακοίνωσε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο SETI. Η δυσάρεστη αυτή τροπή έρχεται τον καιρό που το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler μόλις ανακάλυψε δεκάδες φιλόξενους πλανήτες, στους οποίους πολύ θα ήθελαν να στρέψουν τα αυτιά τους οι ερευνητές.


To Ινστιτούτο SETI ιδρύθηκε το 1984 με τη στήριξη του διάσημου Αμερικανού αστρονόμου και εκλαϊκευτή της επιστήμης Καρλ Σέιγκαν. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ανιχνεύσει σήματα εξωγήινων πολιτισμών, η ελπίδα όμως ποτέ δεν πεθαίνει.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Οι σπειροειδείς γαλαξίες σχηματίζονται από μέσα προς τα έξω;

Οι αστρονόμοι για πρώτη φορά μέτρησαν μια ιδιότητα κλειδί ενός σπειροειδή γαλαξία, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι το οξυγόνο και ο σίδηρος αφθονούν στο κέντρο του γαλαξία αλλά όχι στις άκρες του, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι σπειροειδείς γαλαξίες (συμπεριλαμβανομένης της Ανδρομέδας και του Γαλαξία μας) σχημάτισαν τους γιγαντιαίους δίσκους τους από μέσα προς τα έξω.

Καλύπτοντας 120.000 έτη φωτός, ο δίσκος του Γαλαξία μας επισκιάζει τον υπόλοιπο Γαλαξία. Στο δίσκο βρίσκεται ο ο Ήλιος μας και τα περισσότερα άστρα του Γαλαξία μας, καθώς και οι όμορφοι σπειροειδείς βραχίονες. Αλλά το πως ακριβώς σχηματίστηκε ο δίσκος είναι ακόμη άγνωστο.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

The Art of Making Stars

Μπορεί να μοιάζει με ένα αφηρημένο έργο τέχνης, αλλά αυτή η μίξη χρωμάτων είναι στη πραγματικότητα ένα πολυάσχολο σύμπλεγμα στο οποίο δημιουργούνται αστέρια και ονομάζεται Rho Ophiuchi. O Wide-field Infrared Explorer, ή WISE, της NASA, αιχμαλώτισε αυτή την εικόνα, της πιο κοντινής στη Γη περιοχή ώπου σχηματίζονται αστέρια.

50 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα

Ακριβώς 50 χρόνια πίσω, τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου του 1961, Γιούρι Γκαγκάριν, γιος ενός ξυλουργού από τη Ρωσία, πραγματοποίησε τον πρώτο διαπλανητικό περίπατο που έγινε ποτέ.

Ο τότε 27χρονος σμηναγός εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ προς το διάστημα. Στην αποστολή  αυτή οι ρώσοι επιστήμονες που σχεδίασαν το ταξίδι, του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%. Είτε θα έγραφε ιστορία, είτε γινόταν μια σκόνη στο διάστημα...
O Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, όπως είναι το ολοκληρωμένο του όνομα, τα κατάφερε. Το «Βοστόκ 1» μπήκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Γη σε μια πτήση που διήρκεσε 129 αιώνια λεπτά κάνοντας μια πλήρη περιφορά του πλανήτη με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ.

Η επιστροφή του στη γη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική και ηρωική. Παρέλαση διαρκείας έξι ωρών πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Κόκκινη Πλατεία της Ρωσίας. Η «Μόσχα στο Διάστημα» και «Ζήτω ο Γκαγκάριν» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Από το Mariner 10 (1973) στο Messenger (2004)


Mariner 10

Το Mariner 10 ήταν ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 1973 με προορισμό από τον Ερμή και την Αφροδίτη. Η εκτόξευσή του ακολούθησε περίπου δυο χρόνια μετά από του Μάρινερ 9 και ήταν το τελευταίο διαστημικό σκάφος στο πρόγραμμα Μάρινερ. Οι στόχοι της αποστολής του ήταν η μελέτη του περιβάλλοντος του Ερμή, η ατμόσφαιρα, η επιφάνεια, και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη καθώς και παρόμοιες έρευνες με την Αφροδίτη. Δευτεροβάθμιοι στόχοι του ήταν η εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων στο διαπλανητικό μέσο και ο πειραματισμός με τα πεδία βαρύτητας κατά τους ελιγμούς μεταξύ των δυο πλανητών.

To Mariner 10 ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που εκμεταλλεύτηκε διαπλανητικά πεδία βαρύτητας ως πηγή ενέργειας για την διεξαγωγή ελιγμών, χρησιμοποιώντας την Αφροδίτη για να μειώσει ταχύτητα και να κατεβάσει το περιήλιον του στο επίπεδο της τροχιάς του Ερμή. Ο ελιγμός αυτός, βγαλμένος μέσα από τις μελέτες αστροδυναμικής του Ιταλού επιστήμονα Giuseppe Colombo, έβαλε το διαστημικό σκάφος σε μια τροχιά που το έφερε στον Ερμή. Ο Μάρινερ 10 εκμεταλλεύτηκε τα ηλιακά πάνελ του όχι μόνο ως πηγή ενέργειας, αλλά και σαν ιστία «πλέοντας» στον ηλιακό άνεμο και ωθούμενος από την ηλιακή πίεση ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας παράλληλα την κεραία του ως ανεμοδούρα κατά τη διάρκεια της πτήσης, πρωτοπορώντας έτσι στο πεδίο αυτό της διαστημικής πλοήγησης.

Messenger 

To Messenger εκτοξέυθηκε στις 3 Αυγούστου 2004 με αποστολή να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή. Το βάρους 485 κιλών Messenger θα μελετήσει τη χημική σύνθεση του, τη γεωλογία και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Έγινε η δεύτερη αποστολή που έφτασε με επιτυχία στον Ερμή κάνοντας ένα πρώτο γρήγορο πέρασμα τον Ιανουάριο του 2008 το οποίο ακολούθησαν άλλα δύο πριν μπει σε τροχιά. Το Messenger είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που μπαίνει σε τροχιά γύρω απο τον Ερμή.

Η είσοδος σε τροχιά γύρω από τον Ερμή είναι δύσκολη καθώς η προσσέγγιση του σε ευθεία από τη Γη θα επιταχυνόταν υπερβολικά από τη βαρύτητα του Ήλιου καθιστώντας το αδύνατο να μπει σε τροχιά. Τα όργανα του Messenger εκτέλεσαν μια σειρά πολύπλοκων ελιγμών και περασμάτων γύρω από τη Γη (1 φορά), από την Αφροδίτη (2 φορές) και απο τον Ερμή (3 φορές),ώστε το Messenger να επιβραδύνει σε σχέση με τον Ερμή καταναλώνοντας όσο δυνατόν λιγότερα καύσιμα. Τελικά το Messenger κατάφερε να μπει σε τροχιά στις 18 Μαρτίου 2011. Τα όργανα του ενεργοποιήθηκαν ξανά στις 24 Μαρτίου και η πρώτη φωτογραφία έφτασε στις 29 Μαρτίου. Η επίσημη επιστημονική λήψη δεδομένων θα αρχίσει στις 4 Απριλίου 2011.

Big, Bigger, Biggest Telescopes in HD








Part 1-2-3-4.....!

Πιθανή η ύπαρξη ζωής γύρω από αστέρια που πεθαίνουν

Αμυδροί και πυκνοί λευκοί νάνοι, στα τελευταία στάδια της ζωής τους, είναι μέρη που ίσως δεν περίμενες να βρεις μια δεύτερη Γη. Αλλά Αμερικανοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τέτοια άστρα μπορούν να υποστηρίξουν ζωή για δισεκατομμύρια χρόνια. Επιπλέον, οι λευκοί νάνοι έχουν ισάξιο πληθυσμό με αυτόν των άστρων που μοιάζουν με τον ήλιο μας, αυξάνοντας θεματικά τα μέρη που μπορεί να υπάρχουν συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής.

"Σκεφτόμουν, ποιος θα ήταν ένας εύκολος τρόπος για να εντοπίσουμε πλανήτες σαν τη Γη?", λέει ο Eric Algol του University of Washington στο Seattle, ο οποίος σημειώνει ότι το να βρεις πλανήτες τόσο μικρούς όσο τη Γη, είναι συνήθως πολύ δύσκολο και απαιτεί πανάκριβα διαστημικά τηλεσκόπια. "Αυτο με οδήγησε στους λευκούς νάνους".

Οι λευκοί νάνοι είναι αρκετά μικροί. Συνήθως έχουν το 60% της μάζας του Ήλιου και διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Οπότε ένας πλανήτης σαν τη Γη, μπορεί να μπλοκάρει πολύ μεγαλο μέρος της λαμπρότητας του λευκού νάνου κατα τη διάρκεια μιας διάβασης, ώστε και ένα επίγειο τηλεσκόπιο 1 μετρου θα μπορούσε να ανιχνεύσει τη παρουσία ενός πλανήτη.

Timelapse Video: Χειμώνας και Ουρανός

Sub Zero - winter night timelapse from Randy Halverson on Vimeo.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ένα πολύ ψυχρό ζευγάρι καφέ νάνων

Παρατηρήσεις από το Very Large Telescope (VLT), του European Southern Observatory’s (ESO), μαζί με άλλα δύο τηλεσκόπια, έδειξαν ότι υπάρχει ένας νέος υποψήφιος για το γνωστότερο ψυχρό αστέρι. Ένας καφές νάνος σε διπλό σύστημα αστέρων, με θερμοκρασία περίπου σαν αυτή μιας φρεσκοφτιαγμένης κούπας καφέ, καυτός σε ανθρώπινα μέτρα, αλλά πάρα πολύ ψυχρός για επιφάνεια ενός αστεριού.
Αυτό το διπλό σύστημα αστέρων είναι αρκετά δροσερό για να αρχίσει η χάραξη της θολής διαχωριστικής γραμμής μεταξύ μικρών κρύων αστεριών από τους μεγάλους ζεστούς πλανήτες.

Καταιγίδα μεθάνιου στον Τιτάνα

Καταιγίδα σχήματος τόξου εξελίσσεταιαριστερά
, τέλος Σεπτεμβρη 2011. Λίγες εβδομάδες μετά εξαπλώνεται.
Το διαστημικό σκάφος Cassini εντόπισε τα πρώτα στοιχεία για τη βροχή μεθανίου που μουσκεύει την επιφάνεια γύρω από τις περιοχές του ισημερινού του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα.

Το Cassini παρατήρησε μια καταιγίδα σχήματος τόξου να αναπτύσσεται στην ισημερινή περιοχή του φεγγαριού Τιτάνα, στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, (το αντίστοιχο του Απριλίου στον Τιτάνα).
Ακολούθησαν προσωρινές αλλαγές που κάλυπταν απόσταση 500.000 m2, οι οποίες σκοτείνιασαν την επιφανειά του και οφείλονταν στο ότι η βροχή μεθανίου μούσκεψε το έδαφος.

Διαγωνισμός καλύτερoυ αστροφωτογράφου 2011

Το Royal Greenwich Observatory στην Αγγλία ψάχνει για τον καλύτερο αστροφωτογράφο του κόσμου και γι'αυτό διεξάγουν ένα διαγωνισμό στο  link του National Maritime Museum, ώστε να τον βρούν.

Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 13 Ιουλίου 2011.

Ο καιρός είναι αρκετός και ας ελπίσουμε ο ουρανός καθαρός. Λοιπόν ας στρέψουμε τις μηχανές μας και τα τηλεσκόπια στον ουρανό ώστε
να αναζητήσουμε  και να αποτυπώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

iphone App: Messier List


Η εφαρμογή Messier List περιλαμβάνει έναν πλήρες κατάλογο με όλα τα αντικείμενα Messier. Έχει αρκετές επιλογές όπως, επιλογή τόπου, ένδειξη για το αν το αντικείμενο είναι ορατό εκείνη
τη στιγμή, checklist  για να σημειώνετε ποια αντικείμενα
Messier έχετε  δει, πληροφορίες για κάθε αντικείμενο όπως φωτογραφία, συντεταγμένες, φαινόμενο μέγεθος και άλλα.










Επιπλέον φωτογραφίες:

Artificial Night Sky Brightness


Η Μάυρη τρύπα δημιουργεί τις φυσαλίδες του γαλαξία μας;

Γιγαντιαίες φυσαλίδες ακτίνων-γ που εκπέμπουν υλικά που περιβάλλουν το Γαλαξία μας δημιουργούνται από την κεντρική μαύρη τρύπα, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων.

Πίσω στο 2010, αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray, εντόπισαν και δημοσίευσαν πληροφορίες για μια κολοσσιαία δομή που δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί, να εξαπλώνεται έξω από τον πυρήνα του γαλαξία μας (βλέπε εικόνα). Απλώνεται περίπου 25.000 έτη φωτός πάνω και κάτω από το γαλαξία. Οι δύο αυτές καλοσχηματισμένες φυσαλίδες που εκμπέμπουν ακτίνες γ, οφείλουν την υπαρξή τους σε μια υπερμεγέθη και βίαιη εκπομπή ενέργειας.

Μερικοί αστρονόμοι έχουν προτείνει ότι η κεντρική υπερμαζική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας τροφοδοτεί τις μυστηριώδεις φυσαλίδες, αλλά η ακριβήςδιαδικασία παραμένει ασαφής. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον KSCheng στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο που κάνει τη σύνδεση.

Μ1 Crab Nebula

Ανακαλύφθηκε το 1731, το Μ1 είναι ένα υπόλειμμα από ένα supernova στις 4 Ιουλίου, 1054 μ.Χ.
Τα αέρια εξαπλώνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 600miles/sec, έχοντας επεκτείνει το νεφέλωμα σε έκταση 6 έτη φωτός. To M1, είναι μία από τις πιο δυνατές πηγές ακτίνων Χ αλλά και ραδιοκυμάτων.
Εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο γρήγορα παλσαρ που γνωρίζουμε, το οποίο εκπέμπει ενεργειακούς πίδακες, σχεδόν 30 φορές το δευτερόπλεπτο ενώ είναι μόνο λίγα μίλια σε διάμετρο.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ο παγωμένος Εγκέλαδος παράγει θερμότητα

Το τυλιγμένο με πάγο φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδος, εκβάλει στο νότιο πόλο του θερμότητα περισσότερη από όλες τις πηγές του Yellowstone μαζί. Την αιτία αυτού του περίεργου φαινόμενου προσπαθούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες που το παρατήρησαν.

Η τεράστια αυτή έκκληση ενέργειας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ότι ένας υγρός ωκεανός είναι σφραγισμένος κάτω από τη παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Σημαντική ανακάλυψη αφού το νερό θεωρείται βασικό συστατικό για την ύπαρξη ζωής.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η αθέατη πλευρά του Φεγγαριού

Αυτό είναι ένα καταπληκτικό μωσαϊκό από το δορυφόρο Lunar Reconnaissance, που περιβάλλει τη Σελήνη από ύψος μόλις 50 χιλιομέτρων (30 μίλια) και χαρτογραφώντας ολόκληρη τη σφαίρα. Αυτή η εικόνα αποτελείται από ένα επιβλητικό αριθμό 15.000 εικόνων από καμερα ευρείας γωνίας και δείχνει την πλευρά του φεγγαριού που δεν μπορούμε ποτέ να δούμε από τη Γη.

Αστέρι που πεθαίνει φωτογράφησε το Hubble

Ένα αστέρι που πεθαίνει εκτοξεύοντας ένα τοξικό μείγμα αερίων είναι μια νέα εκπληκτική φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η πρόσφατα κυκλοφορημένη εικόνα δείχνει το νεφέλωμα Westbrook, επίσης γνωστό ως PK166-06, ΚΕΑ 618 και AFGL 618. Το αστέρι στον πυρήνα του νεφελώματος κοντεύει να εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ασταθή εξωτερικά του στρώματα να αποβάλουν μια ποικιλία από αέρια, όπως μονοξειδίου του άνθρακα και υδροκυάνιο.

Αυτή τη στιγμή, το νεφέλωμα Westbrook είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν πρωτοπλανητικό νεφέλωμα. Καθώς το αστέρι στην καρδιά του νεφελώματος εξελίσσεται περαιτέρω, θα μετατραπεί σε ένα ζεστό, λευκό νάνο. Το αέριο γύρω από αυτό θα γίνει ένα λαμπερό πλανητικό νεφέλωμα, που στη συνέχεια τελικά θα αραιώσει.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σμήνος γαλαξίών εγείρει ερωτήματα

Όταν το σύμπαν ήταν νέο σε ηλικία, δεν μπορούσες να βρεις πολλά γιγαντιαία γαλαξιακά σμήνη, καθώς χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να δυναμώσουν οι "βαρυτικοί μυς" και να υπάρξει βαρυτική αλλήλεπίδραση που θα συνηγορούσε για αυτό.

Έτσι, η ανακάλυψη ενός τεράστιου συμπλέγματος γαλαξιών, σχεδόν 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ακόμη πιο εκπληκτικό, ωστόσο, είναι ότι το σύμπλεγμα, γνωστό ως CL J1449 0856, μοιάζει με συμπλέγματα γαλαξιων του πιο κοντινού σε εμάς χρόνου, αν και υπήρχε όταν το σύμπαν ήταν λιγότερο από το ένα τέταρτο της σημερινής ηλικίας του.

Τίτλοι Τέλους

Eπιτυχώς έγινε, στις 18:57 μ.μ., η τελευταία προσεδάφιση του διαστημικού λεωφορείου Discovery.
Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery με εξαμελές πλήρωμα προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα τελευταία φορά στις 9/3, 18.57 ώρα Ελλάδας στη Φλόριδα (νοτιοανατολικά στις ΗΠΑ). 

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

4 από τις κεραίες του European Southern Observatory Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στην Atacama, ατενίζουν τον ουρανό.
Στο φόντο αριστερά φαίνεται ο γαλαξίας μας.

James Webb Space Telescope

Μπορεί να φαίνεται περισσότερο σαν ένα περίπλοκο έργο γλυπτικής από ότι ένα τηλεσκόπιο, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό.

Η χρυσή νιφάδα χιονιού πάνω σε μια σανίδα του surf είναι το James Webb Space Telescope και θα είναι το κορυφαίο μάτι στον ουρανό για την επόμενη δεκαετία. Με τη βοήθεια του Webb, οι αστρονόμοι ελπίζουν να κάνουν ένα τεράστιο άλμα στην κατανόηση της προέλευσης του σύμπαντος.

Υπερισχύει όλων των προηγούμενων διαστημικών τηλεσκοπίων, καθώς τα 18 εξαγωνικά κάτοπτρα σχηματίζουν  ένα ενιαίο, σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο απο αυτό του Hubble. Θα έχει πολύ μεγαλη φωτοσυλλεκτική ικανότητα, επιτρέποντας να δούμε ακόμη πιο μακρυνά αντικείμενα στο σύμπαν.

Αυτό το διαστημικό παρατηρητήριο επόμενης γενιάς θα αποφέρει ζωτικής σημασίας ενδείξεις για κάθε στάδιο της ιστορίας του σύμπαντος, από τη δημιουργία του αλλά και για την εξέλιξη του δικού μας ηλιακού συστήματος. Αναμένεται να εκτοξευθεί το 2014.

Πιθανή η ύπαρξη "Σκουληκότρυπων"

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνουν ότι μερικά αστέρια μπορεί να περιέχουν "σκουληκότρυπες", σήραγγες που συνδέουν απομακρυσμένα σημεία του χωροχρόνου σε χρόνο μικρότερο απο αυτόν που θα έκανε το φως να φτάσει.
 Ενω άλλοι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν σε αυτή τη θεωρία.
"Είναι μία ωραία θεωρητική εργασία, αλλά είναι μόνο υποθέσεις", λέει ο θεωρητικός φυσικός Matt Visser του Victoria University of Wellington στη Νέα Ζηλανδία.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σπηλιά στη σελήνη

Στη δημοσίευση ενός εντυπωσιακού ευρήματος προέβει  ομάδα επιστημόνων του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (ISRO).
Ανακάλυψαν ένα τεράστιο υπόγειο θάλαμο στο φεγγάρι, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί μια σεληνιακή βάση.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (SAC), χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη κάμερα φωτογράφησης εδάφους Chandrayaan-I και τον αισθητήρα Hyper Spectral Imager (HySI), εντόπισαν ένα τούνελ δημιουργημένο από προηγούμενη ροή λάβας. Έχει μήκος 1,2 χιλιόμετρα με επίπεδο σχεδόν οριζόντιο και δεν δείχνει σημεία κατάρρευσης.

Κομήτης McNaught

Η εικόνα αυτή του κομήτη McNaught έχει τραβηχτεί από το ESO (European Southern Observatory) στη Χιλή, καθώς ο Ήλιος και ο Κομήτης χάνονταi στον ορίζοντα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

PIONEER 10

Pioneer 10
Το Pioneer 10 ήταν πρωτοπόρος με την πραγματική έννοια της λέξης. Πέρασε τον Άρη στο μακρύ ταξίδι του στο βαθύ διάστημα, και ήταν το μοναδικό αντικείμενο που κατασκεύασε άνθρωπος και είχε πάει τόσο μακριά εκείνη την εποχή. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ιστορικές καθώς και στις πιο πλούσιες επιστημονικά αποστολές εξερεύνησης που έχουν διεξαχθεί ποτέ.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Asteroids vs Earth

Όπως ξέρουμε είναι σχεδόν απίθανο στο εγγύς μέλλον να διασταυρωθούν οι τροχιές της Γης με αυτή ενός αστεροειδη. Αλλά η αλήθεια για το πόσοι αστεροειδείς βρίσκονται εκεί έξω και είναι σαν σφαίρες που ψάχνουν τον στόχο τους δίνεται από τη φωτογραφία αριστερά μας.

Ίσως το πιό ανησυχητικό είναι ότι η NASA έχει εντοπίσει μόνο το 1% των"ιπτάμενων βράχων" του διαστήματος.

Η προέλευση της ζωής είναι έξω από τη Γη




Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήσαν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέο όργανο θα επιβεβαιώνει τα ευρήματα του τηλεσκοπίου Kepler

Ο αγώνας για την αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος έχει αρχίσει και ανάβει. Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Kepler, έχει εντοπίσει πάνω από 1200 υποψήφιους πλανήτες, ωστόσο η επιβεβαίωση παραμένει μια πρόκληση. Κάποιες φορές η επισκίαση ενός διπλού συστήματος αστέρων μπορεί να μιμηθεί τη ρηχή εξασθένιση που οφείλεται σε έναν πλανήτη όταν περνάει μπροστά από το άστρο του. Επίγειες μετρήσεις απαιτούνται για να εξακριβώσουν ότι ενας πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά, εντοπίζοντας της βαρυτικές ταλαντεύσεις που προκαλεί ο πλανήτης στο άστρο του, γνωστές ως ακτινικές ταχύτητες

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μ31 Andromeda Galaxy

Ο Μ31 είναι ο πιό κοντινός και ως εκ τούτου πιό λαμπρός σπειροειδής γαλαξίας. Γνωστός ως γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένα εύκολο αντικείμενο για να το βρεις στο νυχτερινό ουρανό. Ο γαλαξίας περιέχει 300 δισεκατομμύρια άστρα και έχει μήκος 200.000 έτη φωτός κάνοντάς τον έναν από τους πιο μεγάλους γνωστούς γαλαξίες. Ολόκληρο το σύστημα κάνει διαφορική κίνηση καθώς ο πυρήνας του κάνει μια πλήρης περιστροφή μέσα σε 11 εκατομμυρια χρόνια ενώ οι εξωτερικοί βραχίωνες σε 90 εκατομμύρια χρόνια. Πολλοί λένε ότι ο M31 μοιάζει με τον δικό μας Γαλαξία όπως θα φαινόταν από την ίδια απόσταση.