Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κατάλογος Caldwell


Ο κατάλογος Caldwell είναι ένας αστρονομικός κατάλογος 109 φωτεινών αστρικών σμηνών, νεφελωμάτων και γαλαξιών για την παρατήρηση από ερασιτέχνες αστρονόμους. Ο κατάλογος συντάχθηκε από τον Sir Patrick Moore-Caldwell, πιο γνωστό ως Patrick Moore, ως συμπλήρωμα του  κατάλογου Messier.

Ο κατάλογος Messier χρησιμοποιείται συχνά από ερασιτέχνες αστρονόμους, ως μια λίστα με ενδιαφέροντα αντικείμενα βαθύ ουρανού (DSO) για τις παρατηρήσεις τους, αλλά ο Moore σημειώνει ότι ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει πολλά από τα πιο λαμπρά αντικείμενα βαθύ ουρανού, όπως οι Υάδες, το Double Cluster (NGC 869 και NGC 884), και NGC 253.

Επιπλέον, ο Moore σημειώνει ότι ο κατάλογος Messier, ο οποίος συντάχθηκε με βάση τις παρατηρήσεις στο βόρειο ημισφαίριο, αποκλείει φωτεινά αντικείμενα βαθύ ουρανού ορατά στο νότιο ημισφαίριο, όπως το Ωμέγα Κενταύρου, Κένταυρος Α, το Jewel Box, και 47 Tucanae. Έτσι συνέθεσε γρήγορα έναν κατάλογο  ο οποίος περιείχε 109 αντικείμενα (αντίστοιχος αριθμός με αυτόν του Messier) και τον δημοσίευσε στο Sky & Telescope το Δεκέμβριο του 1995.