Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Πλανητης "Τυχη"; Ισως υπαρχει!

Σε αναζήτηση ενός νέου πλανήτη είναι οι αστρονόμοι, μαζικότερος ίσως και από το Δία ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία τοποθετείται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστρονόμοι, αναζητούν μανιωδώς έναν τεράστιο, αέριο, νέο πλανήτη, ο οποίος μπορεί να έχει μάζα μέχρι και τετραπλάσια από τον Δία, τον μέχρι σήμερα γνωστό "γίγαντα" του ηλιακού μας συστήματος.

Ο πλανήτης, που έχει πάρει ήδη το όνομα "Τύχη", από την ομώνυμη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, θεωρείται πιθανό να "κρύβεται" στην εξωτερική, και πιο μακρινή σε σχέση με τη Γη, πλευρά του λεγόμενου "νέφους Όορτ", της πιο απομακρυσμένης περιοχής του ηλιακού μας συστήματος, η οποία φιλοξενεί δισεκατομμύρια παγωμένα σώματα.

Αν όντως υπάρχει η ύπαρξη της τοποθετείται σε απόσταση 15.000 AU (astronomical length), για αυτό τα μέχρι σήμερα είχε ξεφύγει από κάθε παρατήρηση.

 Ωστόσο, οι αστρονόμοι θεωρούν ότι τώρα πλέον υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξή της, τα οποία έχουν συλλεχθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Wise της NASA και τώρα θα μελετηθούν από τους αναλυτές.

Η πρώτη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων θα γίνει τον Απρίλιο του 2011 και οι αστροφυσικοί Τζον Ματέζε και Ντάνιελ Γουιτμάιρ, του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι θα γίνει τελικά δυνατή η παρατήρηση της "Τύχης" και από επίγεια τηλεσκόπια, σε μια διετία περίπου.

Η ''Τύχη'' όμως, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξή της από διαφορετικά τηλεσκόπια, έχει δρόμο μπροστά της μέχρι να αναγνωριστεί ως πλανήτης, αφού για αυτό θα πρέπει να αποφασίσει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.


Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η "Τύχη" ίσως σχηματίστηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο και αργότερα "αιχμαλωτίστηκε" από την έλξη του βαρυτικού πεδίου του ήλιου μας.


Αν υπάρχει, η "Τύχη" σχεδόν σίγουρα αποτελείται, κυρίως, από υδρογόνο και ήλιο και έχει ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή του Δία, με νέφη και ισχυρές καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται να έχει τους δικούς της δορυφόρους.

Η θερμοκρασία της υπολογίζεται στους μείον 73 βαθμούς Κελσίου, καθώς πιστεύεται ότι ένα τόσο μεγάλο ουράνιο σώμα χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να ψυχθεί, μετά την αρχική θερμοκρασία που "ανέβασε" κατά τη δημιουργία του.