Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

50 δισεκατομμύρια πλανήτες φιλοξενεί ο γαλαξίας μας

Σύμφωνα με τις μελέτες στοιχείων που συλλέχθηκαν απο τις παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων, ο γαλαξίας μας αριθμεί τον αστρονομικό αριθμό των 50 δισεκατομμυρίων πλανητών. Μάλιστα τα 500 εκατομμύρια τοποθετούνται στη περίφημη πλέον "κατοικίσιμη ζώνη".

Ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής επιστημών της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Kepler» της NASA, που αναζητά εξωπλανήτες, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας βασίζονται...
στα πρώτα δειγματοληπτικά αποτελέσματα της έρευνας του «Kepler», το οποίο μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και εστιάζοντας σε ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού (μόλις στο ένα τετρακοσιοστό), έχει ήδη βρει εκατοντάδες πιθανούς εξωπλανήτες.

 
Ο Μπορούκι και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ένα στα δύο άστρα του γαλαξία μας (που υπολογίζονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια συνολικά) έχει τουλάχιστον έναν πλανήτη γύρω του, άρα υπάρχουν συνολικά 50 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες, οι οποίοι μπορεί όμως να είναι πολύ περισσότεροι, αφού είναι φυσικό πολλά άστρα να έχουν περισσότερους από ένα πλανήτη.

Επίσης, εκτιμάται ότι ένα στα 200 άστρα έχει πλανήτες σε τροχιά στην «κατοικήσιμη ζώνη» (έτσι προκύπτει ο αριθμός των 500 εκατ. εν δυνάμει κατοικήσιμων εξωπλανητών).

Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα άστρα του γαλαξία μας να είναι πολύ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις  επιστήμονα του πανεπιστημίου Γιέηλ μπορεί να είναι τριπλάσια τελικά (γύρω στα 300 δισεκατομμύρια), οπότε σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται ανάλογα και ο αριθμός των εξωπλανητών.

Μέχρι στιγμής το «Κepler» έχει εντοπίσει 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», όπου η ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής θα μπορούσε να είναι πιθανή. Η διασταύρωση των στοιχείων και η επιβεβαίωση της ύπαρξης των εξωπλανητών από άλλα τηλεσκόπια θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.