Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Γέννηση Πλανήτη στο στόχαστρο του VLT

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν τη γέννηση ενός νέου κόσμου γύρω από ένα μακρινό ήλιο. 
Εάν επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη, χρησιμοποιώντας το VLT (European Southern Observatory's Very Large Telescope), θα δώσει στους επιστήμονες μια πρώτη άποψη για το πως οι βραχύβιοι δίσκοι υλικών γύρω από τα νεαρά άστρα, συγκεντρώνονται στα πρωταρχικά στάδια του πλανητικού σχηματισμού....



Οι αστρονόμοι μελετούν το T Chamaeleontis (T Cha), ένα εξασθενημένο αστέρι 350 έτη φωτός από τη Γη στο νότιο αστερισμό του Chameleon, στο οποίο εντόπισαν ένα μεγάλο κενό στο στο πεπλατυσμένο δίσκο υλικών γύρω από το άστρο στο οποίο έστρεψαν την προσοχή τους. Η έρευνα οδήγησε στον εντοπισμό ενός μικρού αντικειμένου το οποίο ίσως είναι η αιτία του κενού.


Ο Johan Olofsson από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck της Γερμανίας λέει ότι το άστρο αυτό ήταν υπό μελέτη επειδή είναι συγκρίσιμο με τον δικό μας ήλιο και παρόλο που είναι ηλικίας 7 εκατομμυρίων ετών είναι ακόμα στα πρώτα βήματα της ζωής του.


«Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η T Cha ήταν ένας εξαιρετικός στόχος για τη μελέτη του πώς τα πλανητικά συστήματα παίρνουν μορφή, αλλά αυτό το αστέρι είναι αρκετά μακριά και η πλήρης ισχύς του το VLT ήταν αναγκαία για να εντοπίσουμε μικρές λεπτομέρειες και να δούμε τι συμβαίνει στον δίσκο σκόνης », λέει ο Olofsson.


Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι πλανήτες σχηματίζονται από τους δίσκους υλικών που βρίσκονται γύρω από τα νεαρά άστρα, αλλά η θεωρία λέει ότι η μετάβαση από δίσκο σκόνης σε πλανητικό σύστημα γίνεται πολύ γρήγορα και λίγα αντικείμενα μπορούν να εντοπιστούν εκείνη τη στιγμή.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πλανήτης εντοπίζεται στα πρώτα στάδια της δημιουργίας του σε έναν τέτοιο μεταβατικό δίσκο. Πλανήτες σε τελευταία στάδια δημιουργίας σε τέτοιους δίσκους εχουν ξαναεντοπιστεί.


Η Nuria Huelamo από το Centro de Astrobiologia, στην Ισπανία, αναφέρει: "εμείς οι ίδιοι αναρωτηθήκαμε: Υπήρχε περίπτωση να παρακολουθούσαμε ένας συνοδος ενός άστρου να "σκάβει" ένα χάσμα στο εσωτερικό του πρωτοπλανητικού δίσκου?"

Επιπλέον ανάλυση απέδειξε την βέβαιη ύπαρξη αυτού του αντικειμένου μέσα στο κενό του δίσκου
περίπου ένα δισεκατομμύριο χιλιομετρα από το άστρο.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αντικείμενο πολύ μικρότερο από ένα αστέρι μέσα στο δίσκο σκόνης γύρω από ένα νεαρό αστέρι.


Οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα καθορίσουν αν πρόκειται για έναν πλανήτη ή για έναν καφέ νάνο, ένα αέριο σώμα που δεν είναι αρκετά μεγάλο για να αρχίσει η πυρηνική διαδικασία της σύντηξης που κάνει τα αστέρια να λάμπουν.



Ο Brad Carter, λέκτορας Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Southern Queensland, αναφέρει ότι η παρατήρηση είναι σύμφωνη με την τρέχουσα θεωρία του πλανητικού σχηματισμού.

Ο πλανητικός επιστήμονας Charley Lineweaver από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, Mount Stromio Observatory, λέει ότι είναι όμορφο να έχει μια τόσο ωραία επιβεβαίωση ενός πλανήτη που αδειάζει ένα δίσκο.