Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ταξινόμηση Γαλαξιών

Ο Αμερικανός αστρονόμος E.Hubble, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές του διαστήματος ταξινόμησε τους γαλαξίες με βάση το σχήμα τους. Όρισε τις κατηγορίες ως εξής: ελλειπτικούς, σπειροειδείς και σε ανώμαλους,  η καθεμία κατηγορία περιελάμβανε και κάποιες υποκατηγορίες.

Η αφαιρετική αυτή ταξινόμηση παραλείπει συχνά κάποια άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως ο αριθμός δημιουργίας άστρων ή τη δραστηριότητα του πυρήνα.

Ελλειπτικοί Γαλαξίες

Ελλειπτικοί Γαλαξίες είναι οι γαλαξίες εκείνοι που μοιάζουν ως δίσκοι κυκλικοί ή ελλειπτικοί των οποίων όμως η λαμπρότητα  μειώνεται από το κέντρο προς την περιφέρεια. Το κέντρο αυτών είναι ο πυρήνας. Οι γαλαξίες αυτοί συμβολίζονται με το γράμμα Ε, περιέχουν λίγη ή καθόλου μεσοαστρική ύλη και στερούνται βραχίονων....
με αποτέλεσμα ο ρυθμός παραγωγής άστρων να είναι μικρός. Ανάλογα με την ελλειπτικότητά τους ταξινομούνται από το 0, που είναι σχεδόν σφαιρικοί έως το 7 που παρουσιάζουν έντονη επιμήκυνση.

Οι αστέρες που συγκροτούν τους ελλειπτικούς είναι επί το πλείστον γηραιοί και επομένως στους περισσότερους γαλαξίες αυτού του τύπου δεν παρατηρείται σχηματισμός αστέρων.


Σπειροειδείς γαλαξίες

Ως σπειροειδείς ορίζονται οι περισσότεροι απο τους γαλαξίες εξαιτίας της σπειροειδούς όψης που παρουσιάζουν. Απαντάται και σε αυτούς ο πυρήνας, που όμως μπορεί να μοιάζει με ελλειπτικό σχήμα ή και με επιμηκή ράβδο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, από τα άκρα του ραβδωτού ή ελλειψοειδή πυρήνα εκφύονται βραχίονες που ελίσσονται σπειροειδώς περί τον πυρήνα, εξ ού και σπειροειδείς.

Το πλήθος αυτών των γαλαξιών αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των γνωστών γαλαξιών. Ανάλογα με τον τύπο του πυρήνα ονομάζονται κανονικοί σπειροειδείς και συμβολίζονται με το γράμμα S, ενώ αν ο πυρήνας είναι ραβδωτός ονομάζονται ραβδωτοί σπειροειδείς και συμβολίζονται με το ζεύγος των γραμμάτων SB (Β = Bar = Ράβδος). Οι S αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του συνόλου των σπειροειδών, ενώ οι SB το 1/3 των σπειροειδών γαλαξιών.


Ακανόνιστοι γαλαξίες


Τέλος αναφέρονται οι ακανόνιστοι ή ανώμαλοι γαλαξίες, εκ του γεγονότος ότι παρουσιάζουν σχήμα ακανόνιστο ή δεν ανήκουν στις παραπάνω μορφολογίες. Είναι ως επί το πλείστον μικρότεροι σε σύγκριση με τους σπειροειδείς και τους ελλειπτικούς. Στους περισσότερους ανώμαλους γαλαξίες παρατηρείται σχηματισμός αστέρων που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε αέριο. Νεαρά άστρα και λαμπρές περιοχές μεσοαστρικού αερίου κυριαρχούν σε αυτούς τους γαλαξίες.

Συμβολίζονται με τα γράμματα Ιrr (Irregular = ανώμαλος) και αντιπροσωπεύουν το 3% του συνόλου των γαλαξιών. Οι ανώμαλοι χωρίζονται στους ακόλουθους δυο τύπους. Οι Irr I χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αέριο και αστρογένεση και εάν η δομή τους παρουσιάζει κοινά γνωρίσματα με αυτήν των Μαγγελανικών Νεφών, υποδιαιρούνται σε Im. Οι Irr II παρουσιάζουν ασυνήθιστη μορφή, δεν επιδέχονται ταξινόμηση και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν μέλη αλληλεπιδρώντων γαλαξιών ή εντοπίζονται σε συστήματα συγχώνευσης γαλαξιών.