Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αστρονομία και επιμέρους κατηγορίες.


The Very Large Arrey. Παραδειγμα Ραδιοτηλεσκοπίου.
Η αστρονομία είναι η κύρια πηγή πληροφοριών σχετικά με τα ουράνια σώματα και άλλα αντικείμενα που εκπέμπουν στο ορατό μήκος κύματος  αλλά και γενικά σε όλη την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η Παρατηρησιακή Αστρονομία μπορεί  να χωριστεί ανάλογα με την παρατηρούμενη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ορισμένα μέρη του φάσματος μπορούν να παρατηρηθούν από την επιφάνεια της Γης, ενώ άλλα είναι παρατηρήσημα απο υψηλότερο υψόμετρο ή και από το διάστημα. 

Οι κύριες κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται είναι οι εξής:



Ραδιοαστρονομία:
Η ραδιοαστρονομία μελετά ακτινοβολίες με μήκη κύματος  ακριβώς μεγαλύτερα από ένα χιλιοστό. Η ραδιοαστρονομία διαφέρει από τις περισσότερες άλλες μορφές παρατηρησησιακής αστρονομίας στο ότι τα παρατηρούμενα ραδιοκύματα μπορούμε να τα χειριστούμε  ως κύματα και όχι ως διακριτά φωτόνια. Ως εκ τούτου, είναι σχετικά πιο εύκολο να μετρηθούν τόσο το πλάτος όσο και η φάση των ραδιοκυμάτων, πράγμα το οποίο δεν είναι το ίδιο εύκολο να γίνει σε μικρότερα μήκη κύματος.

Μια ευρεία ποικιλία αντικειμένων παρατηρούνται στα ραδιοκύματα, συμπεριλαμβανομένων των σουπερνόβα, διαστρικό αέριο, πάλσαρ και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες.

Υπέρυθρη Αστρονομία:
Η υπέρυθρη αστρονομία ασχολείται με την ανίχνευση και την ανάλυση της υπέρυθρης ακτινοβολίας (μήκη κύματος μεγαλύτερο από το κόκκινο φως). Με εξαίρεση τα μήκη κύματος κοντά στο ορατό φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία σε μεγάλο βαθμό απορροφάται από την ατμόσφαιρα και η ατμόσφαιρα παράγει σημαντικές υπέρυθρες εκπομπές.

Κατά συνέπεια, τα υπέρυθρα παρατηρητήρια πρέπει να βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο με ξηρό χώρο ή στο διάστημα. Το φάσμα υπέρυθρου είναι χρήσιμο για την μελέτη των αντικειμένων που είναι πάρα πολύ κρύα για να ακτινοβολήσουν στο ορατό φως, όπως οι πλανήτες και οι circumstellar δίσκοι.
Μεγαλύτερα υπέρυθρα μήκη κύματος μπορούν να διεισδύουν σε σύννεφα σκόνης που εμποδίζουν το ορατό φως, επιτρέποντας την παρατήρηση των νέων αστεριών σε μοριακά νέφη και πυρήνες γαλαξιών. Μερικά μόρια ακτινοβολούν έντονα στο υπέρυθρο πράγμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη της χημείας στο διάστημα. Ειδικότερα μπορεί να ανιχνεύσει νερό σε κομήτες.

Οπτική αστρονομία:
Είναι η παλαιότερη μορφή αστρονομίας. Εικόνες του ουρανού σχεδιάζονταν αρχικά με το χέρι. Στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικός εξοπλισμός για να αποτυπωθούν εικόνες. Σήμερα  χρησιμοποιούνται ψηφιακοί αισθητήρες (CCDs) για την αποτύπωση. Παρόλο που το ορατό φως βρίσκεται μεταξύ 400nm εως 700nm οι ίδιοι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για να παρατηρήσουν και άλλα μήκη κύματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Keck  Obseravatory-Mauna Kea
Παραδειγμα οπτικού τηλεσκοπίου που λειτουργεί και στο
εγγύς υπέρυθρο.


Αλλες κατηγορίες αστρονομίας.


Ultraviolet astronomy

X-ray astronomy

Gamma-ray astronomy