Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

PIONEER 10

Pioneer 10
Το Pioneer 10 ήταν πρωτοπόρος με την πραγματική έννοια της λέξης. Πέρασε τον Άρη στο μακρύ ταξίδι του στο βαθύ διάστημα, και ήταν το μοναδικό αντικείμενο που κατασκεύασε άνθρωπος και είχε πάει τόσο μακριά εκείνη την εποχή. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ιστορικές καθώς και στις πιο πλούσιες επιστημονικά αποστολές εξερεύνησης που έχουν διεξαχθεί ποτέ.


Το Pioneer 10, είχε σχεδιαστεί αρχικά για μια αποστολή 21 μηνών, αλλά τελικά άντεξε περισσότερα από 30 χρόνια. "Πιστεύουμε ότι άξιζε τα λεφτά της η αποστολή" θα σχολιάσει ο Project Manager, Dr. Larry Lasher.

Το Pioneer 10 χτίστηκε από την TRW Inc, Redondo Beach, στη Καλιφόρνια, και εκτοξεύθηκε στις 2 Μάρτη 1972. Έφτασε την ταχύτητα των 32.400 mph, που χρειαζόταν για την πτήση προς τον Δία, κάνοντάς το το ταχύτερο αντικείμενο που έφυγε από τη Γη. Ήταν αρκετά γρήγορο ώστε να περάσει τον Φεγγάρι σε 11 ώρες.

Στις 15 ιουλίου του 1972, το Pioneer 10 θα μπει στη ζώνη των αστεροειδών, μια ζώνη σχήματος Ντονατ που έχει πλάτος 175 εκατομμύρια μίλια και 50 εκατομμύρια μήκος που περιέχει εκατομμύρια σωματίδια από σωματίδια σκόνης εως βράχους όσο το μέγεθος της Αλάσκας. Το Pioneer 10 έγινε το πρώτο αντικείμενο ανθρώπινης προέλευσης που πέρασε από αυτή τη ζώνη, το οποίο θεωρήθηκε μεγάλο κατόρθωμα και συνέχισε τη πορεία του προς τον Δία. Κατά τη διάβαση του από τον Δία, τον οποίο και μελετησε με τα οργανά του για πρώτη φορά από τόσο κοντά, επιτάχυνε στα 82.000 mph τον οποίο συνάντησε στις 3 Δεκεμβρίου του 1973.

Μετά την συνάντηση του με τον Δία, το Pioneer 10 επέτρεψε να διερευνηθούν οι εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος, μελετώντας ενεργά σωματίδια από τον Ήλιο (ηλιακός άνεμος),και τις κοσμικές ακτίνες που εισέρχονται τμήμα του Γαλαξία μας. Το διαστημικό σκάφοςσυνέχισε να προσφέρει πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για τις εξωτερικές περιοχέςτου ηλιακού συστήματος μέχρι την λήξη της επιστημονικής αποστολής στις 31 Μαρτίου1997.


Απεικόνηση της χρυσή πλακέτας που φέρει το Pioneer 10

Το Pioneer 10 εξερεύνησε τον Δία, ταξίδεψε δύο φορές την αποόσταση του πιο μακρινού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, και ως ο πρώτος απεσταλμένος της Γης στο διάστημα,μεταφέρει μια χρυσή πλακέτα που περιγράφει πως μοιάζουμε, πού βρισκόμαστε, και την ημερομηνία που η αποστολή ξεκίνησε. Το Pioneer 10 θα συνεχίσει να πλέει αθόρυβα σαν ένα πλοίο φάντασμα στο διαστρικό διάστημα προς τον αστέρα Aldebaran, που σχηματίζει το μάτι στον αστερισμό του Ταύρου. Θα πάρει στο Pioneer 10, περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει εκεί.