Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πιθανή η ύπαρξη "Σκουληκότρυπων"

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνουν ότι μερικά αστέρια μπορεί να περιέχουν "σκουληκότρυπες", σήραγγες που συνδέουν απομακρυσμένα σημεία του χωροχρόνου σε χρόνο μικρότερο απο αυτόν που θα έκανε το φως να φτάσει.
 Ενω άλλοι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν σε αυτή τη θεωρία.
"Είναι μία ωραία θεωρητική εργασία, αλλά είναι μόνο υποθέσεις", λέει ο θεωρητικός φυσικός Matt Visser του Victoria University of Wellington στη Νέα Ζηλανδία.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση arXiv.org στις 25 Φεβρουαρίου, ο φυσικός Vladimir Folomeev του Ινστιτούτου Physicotechnical Problems and Material Science, στη Δημοκρατία της Κιργισίας και οι συνεργάτες του υποδείκνυουν ότι τα ζευγάρια των αστεριών θα μπορούσαν να ενωθούν με "σκουληκότρυπες" γεμάτες από μία εξωτική ύλη γνωστή ως "phantom matter."

Η αυστηρά υποθετικη ύλη, phantom, έχει προταθεί ως μια πιθανή εξήγηση για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος. Οι εξωτικές ιδιότητες της ύλης phantom, θα μπορούσαν επίσης να επιτρέπουν να παραμείνει μια σκουληκότρυπα ανοιχτή.

"Είμαι σίγουρος ότι τη στιγμή που θα αποδεχτεί κάποιος την ύπαρξη κάποιου είδους εξωτικής ύλης, μπορεί  να δημιουργήσει μαθηματικά ένα αστέρι και στο εσωτερικό να υπάρχει μια σκουληκότρυπα", σχολιάζει ο θεωρητικός φυσικός της σχετικότητας Dieter Brill του Πανεπιστημίου του Maryland στο College Park.

Στην πραγματικότητα το να "δούμε" μια σκουληκότρυπα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τη καθαρή θεωρία. Είναι πιθανό, λέει ο Folomeev, ότι ένα αστρο με σκουληκότρυπα μπορεί να δημιουργήσει σήματα που τηλεσκόπια θα μπορούσαν να καταγράψουν.

Σε γενικές γραμμές, ένα συνηθισμένο αστέρι και ένα με σκουληκότρυπα στο κέντρο του θα φαινόταν το ίδιο σε ένα μακρινό παρατηρητή.

Αλλά αν η σκουληκότρυπα έχει μια αρκετά ισχυρή επίδραση, θα μπορούσε να μεταβάλλει τις ιδιότητες όπως η μάζα ή το μέγεθος των άστρων με ένα όχι τόσο συνηθισμένο τρόπο. Επίσης δυό συνδεδεμένα άστρα με σκουληκότρυπα σε σχετικά κοντινή απόσταση, θα παρουσίαζαν μια σειρά ταυτόσημων ιδιοτήτων.

Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί έδειξαν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα είναι σταθερό απένταντι σε μικρές
διαταραχές, πράγμα που υποστηρίζει την ύπαρξη. Αλλά γνωρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για συμπεράσματα καθώς η ανάλυση δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Φαίνεται να έχουν κάνει μια σοβαρή ανάλυση του συστήματος, αλλά δεν έχουν ισχυριστεί ότι έχουν δείξει σταθερότητα, πράγμα που είναι αναγκαίο για να πάρει στα σοβαρά, η επιστημονική κοινότητα το μοντέλο», σχολιάζει ο θεωρητικός φυσικός Robert Wald του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

"Προς το παρόν, αυτό είναι απλώς μια ιδέα που πρέπει να επιβεβαιωθεί από περαιτέρω υπολογισμούς", λέει ο Folomeev.