Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Καταιγίδα μεθάνιου στον Τιτάνα

Καταιγίδα σχήματος τόξου εξελίσσεταιαριστερά
, τέλος Σεπτεμβρη 2011. Λίγες εβδομάδες μετά εξαπλώνεται.
Το διαστημικό σκάφος Cassini εντόπισε τα πρώτα στοιχεία για τη βροχή μεθανίου που μουσκεύει την επιφάνεια γύρω από τις περιοχές του ισημερινού του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα.

Το Cassini παρατήρησε μια καταιγίδα σχήματος τόξου να αναπτύσσεται στην ισημερινή περιοχή του φεγγαριού Τιτάνα, στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, (το αντίστοιχο του Απριλίου στον Τιτάνα).
Ακολούθησαν προσωρινές αλλαγές που κάλυπταν απόσταση 500.000 m2, οι οποίες σκοτείνιασαν την επιφανειά του και οφείλονταν στο ότι η βροχή μεθανίου μούσκεψε το έδαφος.



"Ο Τιτάνας συνεχίζει να μας εκπλήσει" λέει ο Alfred McEwen, επιστήμονας των πλανητών στο πανεπιστήμιο Lunar and Planetary Lab, της Αριζόνα. "Μετά από χρόνια ξηρασίας στα τροπικά γεωγραφικά πλάτη, μια περιοχή στο μέγεθος της Αριζόνα και του Νέου Μεξικού μαζί σκοτείνιασε από τη βροχή μεθανίου μέσα σε μια περίοδο λίγων εβδομάδων."

Τα πλούσια σε μεθάνιο καιρικά συστήματα του Τιτάνα, σχηματίζονται περίπου με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ο κύκλος του νερού στη Γη, από λίμνες γεμάτες με μεθάνιο που υπάρχουν στις πολικές περιοχές. Μέχρι τώρα ήταν άγνωστο αν κάποιες από τις ιδιότητες του εδάφους  που είχαν παρατηρηθεί στον ισημερινό, οφείλονταν από τις βροχές μεθανίου. Από τον Αύγουστο του 2009 που το κέντρο του Ήλιου ευθυγραμμίστηκε με τον ισημερινό του Τιτάνα (ισημερια), φαίνεται ότι έχουμε "εποχιακές" αλλαγές στις ισημερινές περιοχές.

"Αυτά τα ξεσπάσματα μπορεί να είναι ένας παρόμοιος μηχανισμός που δημιουργεί τα τροπικά κλίματα της Γης, παρόλο που η καθυστερημένη αντίδραση στην αλλαγή της εποχής και ξαφνική έξαρση φαινομένων θυμίζει περισσότερο τη συμπεριφορά της Γης πάνω από τους τροπικούς ωκεανούς παρά πάνω απο τα τροπικά εδαφη." σχολιάζει ο Tony Del Genio, μέλος της Cassini Imaging Team και του NASA’s Goddard Institute for Space Studies.

Τροπικά σύννεφα βροχής πάνω στη Γη βρίσκονται όλο το χρόνο και αλλάζουν ελαφρώς ανάλογα με τις εποχές, ενώ στον Τιτάνα φαίνεται ότι αυτές οι τροπικές καταιγίδες κυριαρχούν μόνο την εποχή που ο ήλιος έιναι πάνω από τον ισημερινό(ισημερία). Το πώς εξελίσσεται η κατάσταση παρακολουθεί στενά η ομάδα απεικόνισης Cassini, καθως οι εποχές αλλάζουν από την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο προς το καλοκαίρι.