Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σπηλιά στη σελήνη

Στη δημοσίευση ενός εντυπωσιακού ευρήματος προέβει  ομάδα επιστημόνων του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (ISRO).
Ανακάλυψαν ένα τεράστιο υπόγειο θάλαμο στο φεγγάρι, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί μια σεληνιακή βάση.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (SAC), χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη κάμερα φωτογράφησης εδάφους Chandrayaan-I και τον αισθητήρα Hyper Spectral Imager (HySI), εντόπισαν ένα τούνελ δημιουργημένο από προηγούμενη ροή λάβας. Έχει μήκος 1,2 χιλιόμετρα με επίπεδο σχεδόν οριζόντιο και δεν δείχνει σημεία κατάρρευσης.



Το κοίλο σπήλαιο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον σεληνιακό ισημερινό στην ορατή από τη γη πλευρά του φεγγαριού, μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό αστροναυτών και επιστημονικών οργάνων, καθώς επίσης να τους προστατέψει από το εχθρικό σεληνιακό περιβάλλον, από επικίνδυνες ακτινοβολίες, μικρομετεωρικές συγκρούσεις και ακραίες θερμοκρασίες. 
 Οι επιστήμονες λένε ότι ο εντοπισμός τόπων για μόνιμη βάση και οικισμούς στη Σελήνη είναι σημαντική για την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος.


Αυτοί οι τύπου θάλαμοι αποτελούν ένα φυσικό προστατευμένο περιβάλλον με σχεδόν σταθερή θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου, σε αντίθεση με εκείνο της σεληνιακής επιφάνειας που παρουσιάζει μεγάλη διαφορά, με μέγιστο 130 βαθμών Κελσίου και ελάχιστο -180 βαθμούς Κελσίου στον ημερήσιο κύκλο.  

Τέτοιου είδους σωλήνες λάβας προσφέρουν ένα περιβάλλον χωρίς σκόνη και προσαρμόζονται εύκολα για ανθρώπινη χρήση, απαιτώντας ελάχιστες κατασκευές. 
Τέλος, μετά από ένα μέτρο βάθος, η ακτινοβολία του ήλιου και του κοσμικού υπόβαθρου είναι αμελητέες όπως και η ακτινόβολία περιβαλλοντος.