Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Νεφέλωμα δείχνει πώς θα μοιάζει ο Ήλιος όταν δύσει για πάντα

Ουάσινγκτον
Σε ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας εκτιμάται ότι θα μετατραπεί ο Ήλιος μας σε περίπου πέντε δισ. χρόνια.

Όχι, το εικονιζόμενο φαινόμενο δεν αποτελεί καλλιτεχνική απεικόνιση του ηλιακού θανάτου, αλλά μια πραγματική φωτογραφία του Νεφελώματος Ντάμπελ που τράβηξε ο φωτογράφος Μπιλ Σνάιντερ.

Έλληνας ερασιτέχνης ανακάλυψε σεληνιακό φαράγγι

Με τους επαγγελματίες αστρονόμους είπε να συγκριθεί ένας Έλληνας ερασιτέχνης ο οποίος ανακάλυψε ένα τεράστιο φαράγγι στην Επιφάνεια της Σελήνης.

Πρόκειται για τον ερασιτέχνη αστρονόμο Γιώργο Ταρτσούδη από την Αλεξανδρούπολη ο οποίος ανακάλυψε ένα φαράγγι τέτοιου μεγέθους που ενώ βρίσκεται στην Σελήνη μπορεί και είναι ορατό από την Γη. Σύμφωνα με τις ανάλογες μετρήσεις που έγιναν το μήκος αυτού του σχηματισμού φαίνεται να φτάνει περίπου τα 31 χιλιόμετρα.

Ο γεωλογικός σχηματισμός στην επιφάνεια της Σελήνης θα πρέπει τώρα να αποκτήσει όνομα από την διεθνή αστρονομική κοινότητα.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Δύο σπουδαίες ανακαλύψεις πλανητών έκανε το τηλεσκόπιο Kepler

Είναι βραχώδεις, με μέγεθος σαν αυτό της Γης και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο όμοιο με τον Ήλιο μας, αλλά κανείς δεν θεωρείται κατάλληλος για ύπαρξη νερού και για ζωή, επειδή έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA, να εντοπίσουν τους μικρότερους έως τώρα εξωπλανήτες που έχουν βρεθεί, οι οποίοι έχουν πιο όμοιες διαστάσεις με αυτές της Γης από κάθε άλλο πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα εκτός του ηλιακού μας συστήματος,.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο κομήτης Lovejoy επιζεί ύστερα από επικινδυνη βουτιά στον Ήλιο

Comet Lovejoy survives! The comet re-emerges back into the views of the Solar & Heliospheric Observatory, almost as bright as before, in this image, although it appears to have lost its tail.
Αν και οι αστρονόμοι περίμεναν έναν γρήγορο θάνατο, ο κομήτης Lovejoy κατάφερε και πέρασε σε απόσταση 140.000 km από το μητρικό μας άστρο, χώρις οι τεράστιες θερμοκρασίες να τον καταστρέψουν εντελώς και αναδύθηκε από την άλλη πλευρά.

Βασίλης Ξανθόπουλος, ο μεγάλος Έλληνας Αστροφυσικός

Ο διάσημος φυσικός S. Chandrasekhar (Βραβείο Nobel 1983) συνομιλεί με τον Βασίλη Ξανθόπουλο (αριστερά)
Στις 27-11-1990 η δολοφονική σφαίρα εστέρησε από την Ελλάδα και τον κόσμο της θεωρητικής αστροφυσικής από τη λαμπρή επιστημονική παρουσία του Βασίλη Ξανθόπουλου στα 39 του χρόνια, στο ζενίθ της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας.

Ο γαλαξίας NGC 253 μέσα από το νέο τηλεσκόπιο VST

Το νέο ερευνητικό τηλεσκόπιο του VLT, το VST, αιχμαλώτισε τον όμορφο σπειροειδή γαλαξία NGC 253. Το νέο αυτο "πορτρέτο" είναι πιθανότατα η πιο λεπτομερής ευρέως πεδίου εικόνα αυτού του αντικειμένου που έχει ληφθεί. Αποδεικνύει ότι το VST, το νεότερο τηλεσκοπίου του European Southern Observatory’s (ESO) Paranal Observatory, το οποίο παρέχει ευρείες εικόνες του ουρανού, ενώ προσφέρει επίσης εντυπωσιακή ευκρίνεια εικόνας.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ξεκινησε η κατασκευη του European Extremely Large Telescope


To Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), ένας οργανισμός αστρονομικής έρευνας στον οποίο συμμετέχουν 15 ευρωπαϊκές χώρες, έδωσε το πράσινο φως για τα πρώτα στάδια κατασκευής του μεγαλύτερου οπτικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το «Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (ELT), ένα θαύμα της μηχανικής, θα έχει κάτοπτρο διαμέτρου 39,2 μέτρων. Το σημερινό μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, το Μεγάλο Διοπτρικό Τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο διαμέτρου 11,9 μέτρων, θα μοιάζει με νάνο μπροστά του.

Το Voyager στελνει δεδομένα από την άκρη του ηλιακού μας συστήματος



Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέφερε για πρώτη φορά τον εντοπισμό μιας συγκεκριμένης ατομικής γραμμής εκπομπής του υδρογόνου από τον Γαλαξία μας, χρησιμοποιώντας τα εναπομείναντα σε λειτουργία όργανα του διαστημόπλοιου Voyager. Αυτή η εκπομπή έχει ήδη εντοπιστεί από πολύ πιο μακρινά αντικείμενα και χρησιμοποιείται για να βρει γαλαξίες στους οποίους υπάρχει σχηματισμός άστρων. Χρησιμοποιείται επίσης για να εξετάσει την εποχή του επαναϊονισμού - δηλαδή το σχηματισμό των πρώτων άστρων μετά τα "σκοτεινά χρόνια" του σύμπαντος - και έτσι έχει μεγάλη σημασία για τους αστρονόμους.

O Ινδός ποταμός στο Πακιστάν

Η εικόνα δεν είναι φωτογραφία, αλλά αποτύπωση του ανάγλυφου της επιφάνειας με το ραντάρ του δορυφόρου γεωσκόπησης Envisat.

To ποτάμι των 3.000 χιλιομέτρων είναι ο σημαντικότερος υδάτινος πόρος για τους 177 εκατομμύρια κατοίκους του Πακιστάν. Η περιοχή γύρω από τις κοίτες του είναι επίσης σημαντική για την καλλιέργεια βαμβακιού, ρυζιού, και σιτηρών.

Η κοκκινωπή περιοχή που διακρίνεται λίγο δεξιά από τις εκβολές του Ινδού αντιστοιχεί σε έναν εποχικό βαλτότοπο που γεμίζει νερό και πηλό υψηλής αλατότητας την περίοδο των καλοκαιρινών μουσώνων.


Η εικόνα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών επιμέρους εικόνων που μετέδωσε ο Envisat στις 15 Μαΐου, τις 14 Ιουλίου και τις 12 Σεπτεμβρίου 2011.


Κάθε πέρασμα απεικονίζεται με διαφορετικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο και μπλε). Οι περιοχές που εμφανίζονται με δύο ή περισσότερα χρώματα ταυτόχρονα αντιστοιχούν σε περιοχές όπου η επιφάνεια άλλαξε μεταξύ των περασμάτων του δορυφόρου.