Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Νέο όργανο θα επιβεβαιώνει τα ευρήματα του τηλεσκοπίου Kepler

Ο αγώνας για την αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος έχει αρχίσει και ανάβει. Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Kepler, έχει εντοπίσει πάνω από 1200 υποψήφιους πλανήτες, ωστόσο η επιβεβαίωση παραμένει μια πρόκληση. Κάποιες φορές η επισκίαση ενός διπλού συστήματος αστέρων μπορεί να μιμηθεί τη ρηχή εξασθένιση που οφείλεται σε έναν πλανήτη όταν περνάει μπροστά από το άστρο του. Επίγειες μετρήσεις απαιτούνται για να εξακριβώσουν ότι ενας πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά, εντοπίζοντας της βαρυτικές ταλαντεύσεις που προκαλεί ο πλανήτης στο άστρο του, γνωστές ως ακτινικές ταχύτητες

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μ31 Andromeda Galaxy

Ο Μ31 είναι ο πιό κοντινός και ως εκ τούτου πιό λαμπρός σπειροειδής γαλαξίας. Γνωστός ως γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ένα εύκολο αντικείμενο για να το βρεις στο νυχτερινό ουρανό. Ο γαλαξίας περιέχει 300 δισεκατομμύρια άστρα και έχει μήκος 200.000 έτη φωτός κάνοντάς τον έναν από τους πιο μεγάλους γνωστούς γαλαξίες. Ολόκληρο το σύστημα κάνει διαφορική κίνηση καθώς ο πυρήνας του κάνει μια πλήρης περιστροφή μέσα σε 11 εκατομμυρια χρόνια ενώ οι εξωτερικοί βραχίωνες σε 90 εκατομμύρια χρόνια. Πολλοί λένε ότι ο M31 μοιάζει με τον δικό μας Γαλαξία όπως θα φαινόταν από την ίδια απόσταση.

Γέννηση Πλανήτη στο στόχαστρο του VLT

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εντόπισαν τη γέννηση ενός νέου κόσμου γύρω από ένα μακρινό ήλιο. 
Εάν επιβεβαιωθεί, η ανακάλυψη, χρησιμοποιώντας το VLT (European Southern Observatory's Very Large Telescope), θα δώσει στους επιστήμονες μια πρώτη άποψη για το πως οι βραχύβιοι δίσκοι υλικών γύρω από τα νεαρά άστρα, συγκεντρώνονται στα πρωταρχικά στάδια του πλανητικού σχηματισμού....

Νυχτερινή Αθήνα από τον ISS

O Ιταλός αστροναύτης Πάολο Νέσπολι έστειλε μια νέα φωτογραφία της Ελλάδας , την οποία  όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) τράβηξε μέσα από το γυάλινο θόλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), φωτογραφίζοντας την πόλη της Αθήνας, όπως φαίνεται από το διάστημα τη νύχτα.

Έως σήμερα ο Νέσπολι έχει προσπαθήσει και πολλές φορές έχει καταφέρει να εντοπίσει τόπους που θα ήθελε να φωτογραφίσει, όπως τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Σινικό Τοίχος στην Κίνα. Τώρα, το «βλέμμα» του σταμάτησε στην Ελλάδα και στην πόλη της Αθήνας που τη νύχτα, με όλα φώτα της αναμμένα, μοιάζει χρυσή από το διάστημα, σε αντίθεση με την γκρίζα της όψη την ημέρα.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Open Cluster M35




Το Μ35 (αριστερά στην εικόνα) είναι ένα εκπληκτικό ανοιχτό σμήνος ορατό ακόμα και με το γυμνό μάτι σε σκοτεινούς ουρανούς. Έχει αρκετές εκατοντάδες αστέρια και θεωρείται ένας πολύ καλός στόχος ακόμα και για τα μικρά τηλεσκόπια.
Έχει διάμετρο περίπου 30 έτη φωτός. Βρίσκεται στην ίδια "γειτονιά" με το σμήνος ngc2158 (δεξιά στην εικόνα).

Ομάδα Τηλεσκοπίων θα ανιχνεύει ολόκληρη την ουράνια σφαίρα

Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που θα επιτρέψει την παρακολούθηση αστρονομικών γεγονότων σε ολόκληρο τον  ουρανό για πρώτη φορά, ξεκίνησε να οργανώνεται. 
Χρηματοδοτούμενο με € 3 εκ. από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, το 4 Pi Sky Project θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό επίγειων αλλά και διαστημικών τηλεσκοπίων για τη μελέτη σπάνιων γεγονότων, όπως η σύγκρουση αστέρων νετρονίων και εκρήξεις σουπερνόβα....

Ταξινόμηση Γαλαξιών

Ο Αμερικανός αστρονόμος E.Hubble, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές του διαστήματος ταξινόμησε τους γαλαξίες με βάση το σχήμα τους. Όρισε τις κατηγορίες ως εξής: ελλειπτικούς, σπειροειδείς και σε ανώμαλους,  η καθεμία κατηγορία περιελάμβανε και κάποιες υποκατηγορίες.

Η αφαιρετική αυτή ταξινόμηση παραλείπει συχνά κάποια άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως ο αριθμός δημιουργίας άστρων ή τη δραστηριότητα του πυρήνα.

Ελλειπτικοί Γαλαξίες

Ελλειπτικοί Γαλαξίες είναι οι γαλαξίες εκείνοι που μοιάζουν ως δίσκοι κυκλικοί ή ελλειπτικοί των οποίων όμως η λαμπρότητα  μειώνεται από το κέντρο προς την περιφέρεια. Το κέντρο αυτών είναι ο πυρήνας. Οι γαλαξίες αυτοί συμβολίζονται με το γράμμα Ε, περιέχουν λίγη ή καθόλου μεσοαστρική ύλη και στερούνται βραχίονων....

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Μέτωπο σκόνης πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα


Μέτωπο σκόνης απλώνεται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα στις 23 Φεβρουαρίου 2011. Εκτείνεται από τα δυτικά του Δέλτα του Νείλου έως τα ανατολικά της Κρήτης. Το μέτριας ανάλυσης φασματοφωτόμετρο (MODIS) του δορυφόρου Terra της Nasa τράβηξε αυτή τη φωτογραφία.

Το μέτωπο σκόνης επεκείνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα δια μεσου του ωκεανού και ανακατεύεται με σύννεφα στο Βορρά. Η πηγή του μέτωπου σκόνης δεν είναι ορατή στη φωτογραφία ενώ εκτείνεται πάνω από την Αίγυπτο σε μεγάλη έκταση.

Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε από περιστρεφόμενες καταιγίδες σκόνης πάνω από την Αίγυπτο και τη Λιβύη κατά την προηγούμενη ημέρα.



NASA image courtesy Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team at NASA GSFC. Caption by Michon Scott.

Black Hole Ring


H εικόνα είναι μια νέα φωτογραφία της Nasa. Είναι ένα δαχτυλίδι αποτελούμενο από μαύρες τρύπες. Η εικόνα του Arp 147, δείχνει ένα ζευγάρι αλληλεπιδρώντων γαλαξιών που βρίσκονται περίπου 430 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Είναι σύνθεση δεδομένων ακτίνων Χ απο το Chandra X-ray Observatory (ροζ) και των οπτικών δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (κόκκινο, πράσινο, μπλε ). Η εικόνα παράχθηκε απο το Space Telescope Science Institute (STScI) στη Βαλτιμόρη....

Τελευταία πτήση για το Discovery

Μετά από καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, λόγω πολλαπλών τεχνικών προβλημάτων, η NASA άρχισε την αντίστροφη μέτρηση για την τελευταία αποστολή του διαστημικού λεωφορείου Discovery, πριν αυτό αποσυρθεί σε μουσείο.
Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 23:50 ώρα Ελλάδoς την Πέμπτη, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να παραδώσει εφόδια.

Η εκτόξευση προοριζόταν για τις αρχές Νοεμβρίου ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε στο στάδιο πλήρωσης των δεξαμενών. Ο λόγος ήταν διαρροή υδρογόνου, αλλά περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι            
υπήρχαν αρκετά μεγάλες ρωγμές στην εξωτερική δεξαμενή καυσίμων.

Η επιστροφή του Discovery στο Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ για επισκευή κρίθηκε απαραίτητη. "Ήταν μία από τις πιο μεγάλες τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια" σχολίασε ο κυβερνήτης της αποστολής Steven Lindsey.

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Αρης

Άποψη του Άρη που δείχνει τη Βόρεια συγκέντρωση πάγου. Αν υπήρχαν διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε αυτη η συγκέντρωση να συντηρήσει ζωή.

M81 Bode's Galaxy



Ο M81 είναι ένας υπέροχος γαλαξίας. Βρίσκεται αρκετά κοντά στον M82, αυτό το ζευγάρι είναι ένα από τα πιό εκπληκτικά ζευγάρια στον ουρανό. Και τα δύο αντικείμενα είναι εύκολα ορατά και απο σχετικά μικρά τηλεσκόπια. Ο Μ81 θεωρείται ως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σπειροειδείς γαλαξίες στον ουρανό, είναι περίπου το 1/3 από το μέγεθος του δικού μας γαλαξία, σε απόσταση 36.000 έτη φωτός και τον φωτίζουν περίπου 80 δισεκατομμυρια αστέρια.

Κατάλογος Caldwell


Ο κατάλογος Caldwell είναι ένας αστρονομικός κατάλογος 109 φωτεινών αστρικών σμηνών, νεφελωμάτων και γαλαξιών για την παρατήρηση από ερασιτέχνες αστρονόμους. Ο κατάλογος συντάχθηκε από τον Sir Patrick Moore-Caldwell, πιο γνωστό ως Patrick Moore, ως συμπλήρωμα του  κατάλογου Messier.

Ο κατάλογος Messier χρησιμοποιείται συχνά από ερασιτέχνες αστρονόμους, ως μια λίστα με ενδιαφέροντα αντικείμενα βαθύ ουρανού (DSO) για τις παρατηρήσεις τους, αλλά ο Moore σημειώνει ότι ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει πολλά από τα πιο λαμπρά αντικείμενα βαθύ ουρανού, όπως οι Υάδες, το Double Cluster (NGC 869 και NGC 884), και NGC 253.

Επιπλέον, ο Moore σημειώνει ότι ο κατάλογος Messier, ο οποίος συντάχθηκε με βάση τις παρατηρήσεις στο βόρειο ημισφαίριο, αποκλείει φωτεινά αντικείμενα βαθύ ουρανού ορατά στο νότιο ημισφαίριο, όπως το Ωμέγα Κενταύρου, Κένταυρος Α, το Jewel Box, και 47 Tucanae. Έτσι συνέθεσε γρήγορα έναν κατάλογο  ο οποίος περιείχε 109 αντικείμενα (αντίστοιχος αριθμός με αυτόν του Messier) και τον δημοσίευσε στο Sky & Telescope το Δεκέμβριο του 1995.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αστρονομία και επιμέρους κατηγορίες.


The Very Large Arrey. Παραδειγμα Ραδιοτηλεσκοπίου.
Η αστρονομία είναι η κύρια πηγή πληροφοριών σχετικά με τα ουράνια σώματα και άλλα αντικείμενα που εκπέμπουν στο ορατό μήκος κύματος  αλλά και γενικά σε όλη την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η Παρατηρησιακή Αστρονομία μπορεί  να χωριστεί ανάλογα με την παρατηρούμενη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ορισμένα μέρη του φάσματος μπορούν να παρατηρηθούν από την επιφάνεια της Γης, ενώ άλλα είναι παρατηρήσημα απο υψηλότερο υψόμετρο ή και από το διάστημα. 

Οι κύριες κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται είναι οι εξής:


Κρατήρας Μετεωρίτη

Κρατήρας μετεωρίτη (Barringer Crater) κοντά στο Winslow, Arizona.
Πηγη: American Museum of Natural History-Science Bulletins

Dobsonian Telescopes Μια πολύ καλή επιλογή

Ένα dobsonian τηλεσκόπιο είναι ένα Νευτώνειο τηλεσκόπιο τοποθετημένο σε μια στιβαρή, ξύλινη αλταζιμουθιακή βάση. Ο σχεδιασμός αυτός διαδόθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο John Dobson κάνοντας την αρχη το 1960. Χαρακτηρίζονται από έναν απλοποιημένο μηχανικό σχεδιασμό που είναι εύκολος στη κατασκευή του φτιάχνοντας ένα σύνολο μεγάλου, φορητού, αλλά και φτηνού τηλεσκοπίου.
Ο χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί είναι ο "κουβάς φωτός" (light bucket).

Σήμερα στην Ελλάδα αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη επιλογή ικανοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τον κάτοχό του, ειδικά αυτούς που έχουν ξεφύγει από τις βασικές (κατά την αποψή μου) 8 ίντσες.

Η επιδόσεις του είναι πολύ καλές τόσο σε πλανητική παρατήρηση όσο και σε παρατήρηση DSO (deep sky objects).

Απεικόνιση Pulsar

 Η εικόνα είναι μια σχηματική απεικόνιση ενός pulsar. Ο αστέρας νετρονίων είναι η μπλε σφαίρα στο κέντρο της εικόνας. (Οι αστέρες νετρονίων είναι πολύ μικροί για να ανιχνεύονται στον ουρανό ως άστρα, αλλά βρέθηκε ότι οι θεωρητικές τους ιδιότητες αντιστοιχούν με τις παρατηρούμενες ιδιότητες των ραδιοπηγών pulsar). Ο άξονας περιστροφής αντιστοιχεί στη πράσινη κάθετη γραμμή και η φορά στο μωβ βέλος.

Οι άσπρες γραμμές δείχνουν το μαγνητικό πεδίο, το οποίο επιταχύνει τα φορτισμένα σωματίδια για να σχηματίσουν έναν κώνο ακτινοβολίας, που αντιστοιχει στον μπλε κώνο, εκπέμποντας ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων. Τα pulsar ξεχωρίζουν από όλες τις άλλες ουράνιες πηγές από το ότι εκπέμπουν ταχύτατους παλμούς των κυμάτων αυτών, με περιόδους από χιλιοστά του sec(ms) έως μέχρι μερικά δευτερόλεπτα.

Deep Sky Objects M44 and M45

M44-Beehive Cluster: Eίναι ένα από τα πιο κοντινά ανοιχτά σμήνη. Έχει μέγεθος 3.7 και εύκολα μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι ως νεφέλωμα, ενώ ένα ζευγάρι κυάλια θα διαχωρίσουν εύκολα τα άστρα του. Το Μ44 περιλαμβάνει πάνω από 200 άστρα εκ των οποίων τα 80 έχουν φαινόμενο μέγεθος μεγαλύτερο του 10.




Μ45-The Pleiades: Είναι γνωστό και ως "οι εφτά αδερφές". Είναι ίσως το πιό γνωστό ανοιχτό σμήνος στον ουρανό λόγω της λαμπρότητας και του μεγεθους του. Έχοντας αναφερθεί συχνά σε αρχαία κείμενα, οι πλειάδες έχει πάνω από 250 άστρα με περίπου 12 ορατά στο γυμνό μάτι.

Ολόκληρο το σμήνος είναι περικυκλωμένο απο μια αχνή θαμπάδα νεφελώματος, οπτικά δύσκολη να φανεί, αλλά στις φωτογραφίες είναι αρκετά έντονη και τις κάνει ακόμα πιο όμορφες. Στα τηλεσκόπια θα χρειαστεί μικρής μεγέθυνσης προσοφθάλμιο για να  "αιχμαλωτιστεί" ολόκληρο.

Μέθοδοι Ανίχνευσης Εξωπλανητών

Οι πλανήτες είναι εξαιρετικά εξασθενημένες πηγές φωτός σε σχέση με τα μητρικά τους αστέρια.

Στα ορατά μήκη κύματος, έχουν συνήθως λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό της φωτεινότητας του μητρικού αστεριού. Είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς μια τέτοια εξασθενημένη πηγή φωτός.


Για τους παραπάνω λόγους, τα τηλεσκόπια έχουν φωτογραφήσει άμεσα όχι περισσότερους από περίπου δέκα εξωπλανήτες. Αυτό κατέστη δυνατό μόνο για τους πλανήτες που είναι ιδιαίτερα μεγάλοι (συνήθως πολύ μεγαλύτεροι από τον Δία) και σε μεγάλη απόσταση από το άστρο τους.

50 δισεκατομμύρια πλανήτες φιλοξενεί ο γαλαξίας μας

Σύμφωνα με τις μελέτες στοιχείων που συλλέχθηκαν απο τις παρατηρήσεις των τελευταίων χρόνων, ο γαλαξίας μας αριθμεί τον αστρονομικό αριθμό των 50 δισεκατομμυρίων πλανητών. Μάλιστα τα 500 εκατομμύρια τοποθετούνται στη περίφημη πλέον "κατοικίσιμη ζώνη".

Ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής επιστημών της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Kepler» της NASA, που αναζητά εξωπλανήτες, δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας βασίζονται...

The Very Large Telescope (VLT)

Το  VLT (Very Large Telescope) αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά οπτικά τηλεσκόπια (το τηλεσκόπιο Antu, το τηλεσκόπιο Kueyen, το τηλεσκόπιο Melipal και το τηλεσκόπιο Yepun) οργανωμένα σε σχηματισμό, κατασκευαστηκαν και λειτουργούν από την ESO (European Southern Observatory) στο βουνό Ατακάμα στη Βόρεια Χιλή.  Το κάθε ένα έχει άνοιγμα 8,2m.
Το σύνολο ολοκληρώνεται απο τέσσερα κινητά βοηθητικά τηλεσκόπια με 1.8m άνοιγμα. Δουλεύοντας μαζί μπορούν να πετύχουν γωνιακή ανάλυση περίπου 1 milliarcsecond που αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ στους προβολείς ενός αυτοκινήτου που βρίσκεται στη σελήνη.

Exoplanet iphone app

Το exoplanet είναι μια πολύ καλή εφαρμογή που σε κρατάει ενημερωμένο για όλες τις νέες ανακαλύψεις πλανητών με σχεδόν άμεση ενηνέρωση.

Είναι  καλά οργανωμένο με αρκετές πληροφορίες όπως μάζα, τροχιακή περίοδος, πληροφορίες για το αστέρι που φιλοξενεί τον πλανήτη, μέθοδος εντοπισμού κλπ.

Βαθμολογια 9/10

Φαινόμενο Doppler-Fizeau και εφαρμογή στην Aστρονομία

Το φαινόμενο Doppler-Fizeau πήρε το όνομά του από τον Αυστριακό φυσικό Christian Doppler, που το είχε προτείνει το 1842 στην Πράγα. Το φαινόμενο διερευνήθηκε αργότερα απο τον Armand Fizeau, που παρατήρησε τη μετατόπιση φασματικών γραμμών προς το ερυθρό τμήμα του φάσματος από μια πηγή που απομακρύνεται.

Eta Carinae

Είναι ένα αστρικό σύστημα στον αστερισμό Carina, περίπου 7.500 έως 8.000 έτη φωτός από τον Ήλιο.


Το σύστημα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο αστέρες, εκ των οποίων το ένα άστρο είναι τύπου Wolf-Rayet. Η συνδυασμένη φωτεινότητα του είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και έχει κατ 'εκτίμηση μάζα περισσότερο από 100 ηλιακές μάζες.


Λόγω της μάζας του και το στάδιο της ζωής τους, αναμένεται να εκραγεί σε σουπερνόβα στο αστρονομικά εγγύς μέλλον.

Το σημαντικό διαγραμμα H-R


Το διάγραμμα Hertzsprung-Russell είναι ένα διάγραμμα διασποράς των αστεριών.

Ο Δανός αστρονόμος Ejnar Hertzsprung συσχέτισε τα χρώματα  και τις φωτεινότητες αστεριών διαφορετικής μάζας και ηλικίας και έφτιαξε το διάγραμμα φωτεινότητας-δείκτη χρώματος, ή απόλυτου μεγέθους-δείκτη χρώματος.(Αφού η φωτεινότητα ή αντίστοιχα η απόλυτη λαμπρότητα και το απόλυτο μέγεθος έχουν λογαριθμική συσχέτιση)

Σε μία άλλη ανεξάρτητη εργασία ο Αμερικάνος Henry Norris Russell παρουσίασε μελέτη, όπου τοποθέτησε τα ίδια αστέρια σε ένα διάγραμμα με συντεταγμένες το απόλυτο μέγεθος και τον φασματικό τύπο...

Πλανητης "Τυχη"; Ισως υπαρχει!

Σε αναζήτηση ενός νέου πλανήτη είναι οι αστρονόμοι, μαζικότερος ίσως και από το Δία ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία τοποθετείται στα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστρονόμοι, αναζητούν μανιωδώς έναν τεράστιο, αέριο, νέο πλανήτη, ο οποίος μπορεί να έχει μάζα μέχρι και τετραπλάσια από τον Δία, τον μέχρι σήμερα γνωστό "γίγαντα" του ηλιακού μας συστήματος.