Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Από το Mariner 10 (1973) στο Messenger (2004)


Mariner 10

Το Mariner 10 ήταν ένα διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου 1973 με προορισμό από τον Ερμή και την Αφροδίτη. Η εκτόξευσή του ακολούθησε περίπου δυο χρόνια μετά από του Μάρινερ 9 και ήταν το τελευταίο διαστημικό σκάφος στο πρόγραμμα Μάρινερ. Οι στόχοι της αποστολής του ήταν η μελέτη του περιβάλλοντος του Ερμή, η ατμόσφαιρα, η επιφάνεια, και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη καθώς και παρόμοιες έρευνες με την Αφροδίτη. Δευτεροβάθμιοι στόχοι του ήταν η εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων στο διαπλανητικό μέσο και ο πειραματισμός με τα πεδία βαρύτητας κατά τους ελιγμούς μεταξύ των δυο πλανητών.

To Mariner 10 ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος που εκμεταλλεύτηκε διαπλανητικά πεδία βαρύτητας ως πηγή ενέργειας για την διεξαγωγή ελιγμών, χρησιμοποιώντας την Αφροδίτη για να μειώσει ταχύτητα και να κατεβάσει το περιήλιον του στο επίπεδο της τροχιάς του Ερμή. Ο ελιγμός αυτός, βγαλμένος μέσα από τις μελέτες αστροδυναμικής του Ιταλού επιστήμονα Giuseppe Colombo, έβαλε το διαστημικό σκάφος σε μια τροχιά που το έφερε στον Ερμή. Ο Μάρινερ 10 εκμεταλλεύτηκε τα ηλιακά πάνελ του όχι μόνο ως πηγή ενέργειας, αλλά και σαν ιστία «πλέοντας» στον ηλιακό άνεμο και ωθούμενος από την ηλιακή πίεση ακτινοβολίας χρησιμοποιώντας παράλληλα την κεραία του ως ανεμοδούρα κατά τη διάρκεια της πτήσης, πρωτοπορώντας έτσι στο πεδίο αυτό της διαστημικής πλοήγησης.

Messenger 

To Messenger εκτοξέυθηκε στις 3 Αυγούστου 2004 με αποστολή να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή. Το βάρους 485 κιλών Messenger θα μελετήσει τη χημική σύνθεση του, τη γεωλογία και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Έγινε η δεύτερη αποστολή που έφτασε με επιτυχία στον Ερμή κάνοντας ένα πρώτο γρήγορο πέρασμα τον Ιανουάριο του 2008 το οποίο ακολούθησαν άλλα δύο πριν μπει σε τροχιά. Το Messenger είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που μπαίνει σε τροχιά γύρω απο τον Ερμή.

Η είσοδος σε τροχιά γύρω από τον Ερμή είναι δύσκολη καθώς η προσσέγγιση του σε ευθεία από τη Γη θα επιταχυνόταν υπερβολικά από τη βαρύτητα του Ήλιου καθιστώντας το αδύνατο να μπει σε τροχιά. Τα όργανα του Messenger εκτέλεσαν μια σειρά πολύπλοκων ελιγμών και περασμάτων γύρω από τη Γη (1 φορά), από την Αφροδίτη (2 φορές) και απο τον Ερμή (3 φορές),ώστε το Messenger να επιβραδύνει σε σχέση με τον Ερμή καταναλώνοντας όσο δυνατόν λιγότερα καύσιμα. Τελικά το Messenger κατάφερε να μπει σε τροχιά στις 18 Μαρτίου 2011. Τα όργανα του ενεργοποιήθηκαν ξανά στις 24 Μαρτίου και η πρώτη φωτογραφία έφτασε στις 29 Μαρτίου. Η επίσημη επιστημονική λήψη δεδομένων θα αρχίσει στις 4 Απριλίου 2011.