Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

The Art of Making Stars

Μπορεί να μοιάζει με ένα αφηρημένο έργο τέχνης, αλλά αυτή η μίξη χρωμάτων είναι στη πραγματικότητα ένα πολυάσχολο σύμπλεγμα στο οποίο δημιουργούνται αστέρια και ονομάζεται Rho Ophiuchi. O Wide-field Infrared Explorer, ή WISE, της NASA, αιχμαλώτισε αυτή την εικόνα, της πιο κοντινής στη Γη περιοχή ώπου σχηματίζονται αστέρια.


Αυτή η καταπληκτική ποικιλία χρωμάτων που φαίνονται στην εικόνα αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μήκη κύματος της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Το λευκό άσπρο νεφέλωμα στο κέντρο της εικόνας λάμπει εξαιτίας της θέρμανσης από τα κοντινά αστέρια, ως αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό που αποκαλούμε νεφέλωμα εκπομπής. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα διεσπαρμένα αέρια που κυριαρχούν σε όλη την εικόνα, συμπεριλαμβανομένου και του τοξοειδους μπλε νεφελώματος κάτω δεξιά στην εικόνα. Η φωτεινή κόκκινη περιοχή κάτω δεξιά στην εικόνα είναι το φως από το κεντρικό αστέρι Sigma Scorpii  που αντανακλάται στη σκόνη γύρω από αυτό, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται νεφέλωμα ανάκλασης.
Τέλος στις πιο σκοτεινές περιοχές διασκορπισμένες σε όλη την εικόνα υπάρχει ψυχρό και πυκνό αέριο το οποίο μπλοκάρει το φώς του υπόβαθρου, ως αποτέλεσμα να έχουμε νεφέλωμα απορροφησης ή σκοτεινό νεφέλωμα. Οι μεγαλύτεροι μήκους κύματος ανιχνευτές του WISE συνήθως μπορούν να δούν μέσα από σκοτεινά νεφελώματα, αλλα αυτό είναι αρκετά αδιαφανή.

Το Jet Propulsion Laboratory διαχειρίζεται και λειτουργεί την αποστολή Wide-field Infrared Survey Explorer για το Science Mission Directorate στην Washington, της NASA. Ο επικεφαλής ερευνητής είναι ο Edward Wright του UCLA.

Περισσότερες πληροφορίες:
 http://www.nasa.gov/mission_pages/WISE/main/index.html
 http://wise.ssl.berkeley.edu/
 http://www.jpl.nasa.gov/wise/