Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

50 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα

Ακριβώς 50 χρόνια πίσω, τα ξημερώματα της 12ης Απριλίου του 1961, Γιούρι Γκαγκάριν, γιος ενός ξυλουργού από τη Ρωσία, πραγματοποίησε τον πρώτο διαπλανητικό περίπατο που έγινε ποτέ.

Ο τότε 27χρονος σμηναγός εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ προς το διάστημα. Στην αποστολή  αυτή οι ρώσοι επιστήμονες που σχεδίασαν το ταξίδι, του έδιναν πιθανότητες επιτυχίας 50%. Είτε θα έγραφε ιστορία, είτε γινόταν μια σκόνη στο διάστημα...
O Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, όπως είναι το ολοκληρωμένο του όνομα, τα κατάφερε. Το «Βοστόκ 1» μπήκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Γη σε μια πτήση που διήρκεσε 129 αιώνια λεπτά κάνοντας μια πλήρη περιφορά του πλανήτη με μέγιστη ταχύτητα 28.968 χλμ. /ώρα και μέγιστο ύψος 301 χλμ.

Η επιστροφή του στη γη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική και ηρωική. Παρέλαση διαρκείας έξι ωρών πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην Κόκκινη Πλατεία της Ρωσίας. Η «Μόσχα στο Διάστημα» και «Ζήτω ο Γκαγκάριν» ήταν τα κυρίαρχα συνθήματα.


Οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό του Γιούρι Γκαγκάριν την ώρα που το διαστημόπλοιο του εκτοξευόταν στο διάστημα φαίνεται να χαρακτηρίζονταν από ηρεμία. Ο ίδιος πάντως επέμενε αργότερα ότι την ώρα της εκτόξευσης ήταν απολύτως ήρεμος. Μόνο όταν τον πληροφόρησαν ότι είχαν ήδη περάσει 70 δευτερόλεπτα από την «απογείωση» του διαστημοπλοίου του ένιωσε κάποια μικρή έκπληξη σύμφωνα με το Βήμα. Μπαίνοντας στην τροχιά άρχισε να στροβιλίζεται μέσα στην καμπίνα του και να περιγράφει τη θέα από το παράθυρο:«Βλέπω τη Γη. Είναι μπλε. Είναι τόσο όμορφη».

Ο Γιούρι Γκαγκάριν θεωρήθηκε ιδανικότερος για την εκπροσώπηση της Γης στο διάστημα μεταξύ 2.000 πιλότων της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας που έλαβαν μέρος στο προκαταρκτικό πρόγραμμα. Η ταπεινή καταγωγή του νεαρού κοσμοναύτη φαίνεται πώς έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή του.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά από το ταξίδι του Γιούρι Γκαγκάριν στο διάστημα ήρθε στη ζωή η NASA(Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος). Ο Κένεντι δεν είχε σκοπό να κάνει ούτε βήμα πίσω: οι ΗΠΑ έπρεπε να είναι κατακτήσουν πρώτες απ' όλους τη Σελήνη.

Εν ώρα εργασίας ήρθε και το "τέλος" του Γκαγκάριν, όταν σε ηλικία 34 ετών έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής πτήσης ρουτίνας. Η τέφρα του τοποθετήθηκε στο τείχος του Κρεμλίνου.