Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο γαλαξίας NGC 253 μέσα από το νέο τηλεσκόπιο VST

Το νέο ερευνητικό τηλεσκόπιο του VLT, το VST, αιχμαλώτισε τον όμορφο σπειροειδή γαλαξία NGC 253. Το νέο αυτο "πορτρέτο" είναι πιθανότατα η πιο λεπτομερής ευρέως πεδίου εικόνα αυτού του αντικειμένου που έχει ληφθεί. Αποδεικνύει ότι το VST, το νεότερο τηλεσκοπίου του European Southern Observatory’s (ESO) Paranal Observatory, το οποίο παρέχει ευρείες εικόνες του ουρανού, ενώ προσφέρει επίσης εντυπωσιακή ευκρίνεια εικόνας.
Ο NGC 253 λάμπει περίπου 11,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στο νότιο αστερισμό του Sculptor. Συχνά αποκαλείται ως γαλαξίας Sculptor. Είναι εύκολο να ρίξετε μια καλή ματιά στο NGC 253 με κιάλια καθώς είναι ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες στον ουρανό μετά τον πλησιέστερο γείτονα του Γαλαξία μας, το γαλαξία της Ανδρομέδας.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν ευρύ σχηματισμό άστρων στον γαλαξία NGC 253 και τον επεσήμαναν ως ένα γαλαξία Starburst ("εκρηξη άστρων"). Οι λαμπρές συστάδες που φαίνονται είναι αστρικά βρεφοκομεία όπου νέα άστρα μόλις έχουν αρχίσει τη ζωή τους. Η της ακτινοβολία που εκπέμπεται από αυτά τα γιγαντιαία μπλε-άσπρα άστρα αναγκάζει το αέριο υδρογόνου στον περιβάλλον χώρο να λάμπει.

Η Γερμανο-Βρετανή αστρονόμος Caroline Herschel, η αδερφή του γνωστού αστρονόμου William Herschel, ανακάλυψε αυτό τον κοντινό σπειροειδή γαλαξία ενώ έψαχνε για κομήτες το 1783. Oι Herschels θα ήταν τρομερά ικανοποιημένοι από την πλούσια και λεπτομερή εικόνα του NGC 253 που το VST μπορεί να προσφέρει.

 Η πρόσφατη αυτή εικόνα του NGC 253 λήφθηκε κατά τη φάση δοκιμών του τηλεσκοπίου, όπου γινόταν εκτίμηση της τελικής επιστημονικής απόδοσης πριν αρχίσει επίσημα τη λειτουργία του. Τα δεδομένα από το VST συνδυάστηκαν με υπέρυθρες εικόνες από το VISTA για να ταυτοποιήσουν τις νεότερες γενιές άστρων στον NGC 253. Αυτή η εικόνα είναι περισσότερο από 12.000 pixels πλάτος. Οι άριστες καιρικές συνθήκες στο ESO’s Paranal Observatory σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά οπτικά του τηλεσκοπίου, είχαν ως αποτέλεσμα ευκρινέστατες εικόνες των άστρων σε ολόκληρη την εικόνα.