Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο κομήτης Lovejoy επιζεί ύστερα από επικινδυνη βουτιά στον Ήλιο

Comet Lovejoy survives! The comet re-emerges back into the views of the Solar & Heliospheric Observatory, almost as bright as before, in this image, although it appears to have lost its tail.
Αν και οι αστρονόμοι περίμεναν έναν γρήγορο θάνατο, ο κομήτης Lovejoy κατάφερε και πέρασε σε απόσταση 140.000 km από το μητρικό μας άστρο, χώρις οι τεράστιες θερμοκρασίες να τον καταστρέψουν εντελώς και αναδύθηκε από την άλλη πλευρά.

Στις 27 Νοεμβρίου 2011, ο Αυστραλός αστρονόμος Terry Lovejoy έκανε μια συναρπαστική ανακάλυψη: Εντόπισε έναν κομήτη της οικογένειας Kreutz, η πρώτη φορά που ένας τέτοιος κομήτης εντοπίστηκε χρησιμοποιώντας ένα επίγειο τηλεσκόπιο από το 1970. Οι κομήτες Kreutz έχουν τέτοιες τροχιές που τους φέρνουν πολύ κοντά στον ήλιο.


Οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν αμέσως με την ανακάλυψη. Το να εντοπίζεις ένα κομήτη πριν το γεγονός τους έδωσε χρόνο να προετοιμάσουν τα τηλεσκόπια για όσο το δυνατόν καλύτερη παρατήρηση.

Η NASA/European Space Agency Solar Heliophysics Observatory (SOHO) μαζί με τη Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO), και το παρατήρητηριο της NASA Solar Dynamics Observatory (SDO), κατάφεραν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν τον κομήτη από τη δευτέρα 12 Δεκεμβριου.


Στις παρατηρήσεις τους ανέμεναν ο κομήτης Lovejoy να καταστραφεί ενώ βυθιζόταν στο ηλιακό στέμμα περίπου στις 7 p.m. EST στις 15 Δεκεμβρίου., απέχοντας μόλις 140.000 Km από την επιφάνεια του ήλιου. Αλλά παραδόξως με τις προβλέψεις ο Lovejoy κατάφερε να επιζήσει και να συνεχίσει το ταξίδι του στο διάστημα.