Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

O Στίβεν Χόκινγκ έκλεισε τα 70 χρόνια ζωής

Είναι ο διασημότερος φυσικός μετά τον Αϊνστάιν. ΟΣτίβεν Χόκινγκ που από τα 20 του χρόνια είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα είναι για πολλούς η σημαντικότερη διάνοια της εποχής μας.

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια στις 8 Ιανουαρίου του 1942 ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Μεγάλης Βρετανίας. Σε ηλικία 20 ετών όταν μόλις είχε ξεκινήσει το διδακτορικό του διαγνώστηκε με ALS, μια πάθηση των νευρικών κυττάρων. Λίγο αργότερα η ασθένεια τον καθηλώνει στο αναπηρικό καροτσάκι.


Παρά την αναπηρία του όμως ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε οικογένεια και το 1979 έγινε καθηγητής στο Κέιμπριτζ αναλαμβάνοντας την έδρα που κατείχε ο διάσημος Ισαάκ Νιούτον. Από τη θέση αυτή επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της φυσικής επιστήμης…..

"Γνωρίζουμε τους νόμους που διέπουν την ύλη", λέει ο Βρετανός φυσικός, που λόγω της ασθένειάς του έχασε τη φωνή του και μιλά με τη βοήθεια υπολογιστή. "Δεν γνωρίζουμε ωστόσο γιατί ισχύουν οι νόμοι αυτοί και πως συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης δεν γνωρίζουμε ποιοι νόμοι ίσχυαν όταν έγινε το ’Big Bang’. Δεν ξέρουμε πως γεννήθηκε το σύμπαν και για ποιο λόγο υπάρχουμε. Τα ερωτήματα αυτά απασχολούσαν πάντα την ανθρωπότητα".

Οι μαύρες τρύπες... του στερούν το Νόμπελ

 Αγαπημένο θέμα του Στίβεν Χόκινγκ παραμένουν οι μαύρες τρύπες στο διάστημα που απορροφούν ό,τι τις πλησιάζει. Ο Βρετανός επιστήμονας ανακάλυψε ότι οι μαύρες τρύπες δεν ζουν αιώνια και ότι με το χρόνο μικραίνουν διότι εκπέμπουν ενέργεια, η οποία ονομάζεται ενέργεια Χόκινγκ. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι ύπαρξη της ενέργειας αυτής. Γι αυτό το λόγο ο Στίβεν Χόκινγκ δεν έχει πάρει ακόμα το Νόμπελ Φυσικής:  

«Η ακτινοβολία μιας μαύρης τρύπας θα μπορούσε να μετρηθεί. Κοντά στη γη ωστόσο δεν υπάρχουν δυστυχώς μαύρες τρύπες. Διαφορετικά θα είχα πάρει το Νόμπελ, λέει ο Βρετανός επιστήμονας.

Το 1988 ο Στίβεν Χόκινγκ στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά την Κοσμολογία στο πλατύ κοινό έγραψε το βιβλίο «Μια σύντομη ιστορία του χρόνου», που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα κάνοντας διάσημο το συγγραφέα. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε μάλιστα και στην τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Το 2007 ο Βρετανός επιστήμονας πραγματοποιεί ένα όνειρό του. Μια πτήση της NASA σε μηδενική βαρύτητα. Οι φωτογραφίες του Στίβεν Χόκινγκ να αιωρείται στο κενό κάνουν το γύρο του κόσμου.

Frank Grotelüschen / Στέφανος Γεωργακόπουλος