Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το Endeavour δεν θα εκτοξευθεί πριν τις 8 Μαΐου

Οι κανόνες πτήσης της NASA απαιτούν και οι τρεις εφεδρικές μονάδες ισχύος και τα κυκλώματα θέρμανσης να είναι λειτουργικά για την απογείωση.

Οι διευθυντές της NASA καθορισαν ότι η διαδικασία για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Endeavour δεν θα ξεκινήσει πριν από την Κυριακή 8 του Μάη, αλλά ταυτόχρονα δεν όρισε επίσημα μια νέα ημερομηνία, πράγμα που θα γίνει αυτή τη βδομάδα.

 Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Παρασκευής, οι τεχνικοί του  Kennedy Space Center αναζήτησαν το αίτιο της αποτυχίας ενός κυκλώματος θέρμανσης που συσχετιζόταν με το υδραυλικό σύστημα ενέργειας του Endeavour. Η αστοχία υλικού βρέθηκε σε ένα κύκλωμα ενός διακόπτη στο πισω μέρος του διαστημικού λεοφορείου.


Οι διευθυντές και οι μηχανικοί ανάπτυξαν ένα χρονοδιάγραμμα για την αφαίρεση και αντικατάσταση του διακόπτη καθώς και και δοκιμαστική λειτουργία για τη νέα μονάδα. Αυτό το έργο θα καθυστερήσει την εκτόξευση του Endeavour τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαΐου.

Το διαστημικό λεωφορείο έχει τρεις βοηθητικές μονάδων ισχύος (APU) που παρέχουν υδραυλική δύναμη για να κατευθύνει το όχημα κατά τη διάρκεια της ανόδου και την είσοδο. Η γραμμές καυσίμου (υδραζίνης) σε κάθε APU έχουν δύο κυκλώματα θέρμανσης που αποτρέπει το καύσιμο από το να παγώνει όταν είναι στο διάστημα. Τα κριτήρια εκτόξευσης της NASA απαιτούν να δουλεύουν και οι τρεις APU με τα δύο κυκλώματα θέρμανσης ώστε να αρχίσει η διαδικασία εκτόξευσης.


Οι 6 αστροναύτες του Endeavour επέστρεψαν στο Johnson Space Cente της NASA στο Houston για τις υπόλοιπες μέρες μέχρι την εκτόξευση όπου θα υπάρξει κάποια επιπλέον εκπαιδευση.