Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ένα πολύ ψυχρό ζευγάρι καφέ νάνων

Παρατηρήσεις από το Very Large Telescope (VLT), του European Southern Observatory’s (ESO), μαζί με άλλα δύο τηλεσκόπια, έδειξαν ότι υπάρχει ένας νέος υποψήφιος για το γνωστότερο ψυχρό αστέρι. Ένας καφές νάνος σε διπλό σύστημα αστέρων, με θερμοκρασία περίπου σαν αυτή μιας φρεσκοφτιαγμένης κούπας καφέ, καυτός σε ανθρώπινα μέτρα, αλλά πάρα πολύ ψυχρός για επιφάνεια ενός αστεριού.
Αυτό το διπλό σύστημα αστέρων είναι αρκετά δροσερό για να αρχίσει η χάραξη της θολής διαχωριστικής γραμμής μεταξύ μικρών κρύων αστεριών από τους μεγάλους ζεστούς πλανήτες.

Καταιγίδα μεθάνιου στον Τιτάνα

Καταιγίδα σχήματος τόξου εξελίσσεταιαριστερά
, τέλος Σεπτεμβρη 2011. Λίγες εβδομάδες μετά εξαπλώνεται.
Το διαστημικό σκάφος Cassini εντόπισε τα πρώτα στοιχεία για τη βροχή μεθανίου που μουσκεύει την επιφάνεια γύρω από τις περιοχές του ισημερινού του φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα.

Το Cassini παρατήρησε μια καταιγίδα σχήματος τόξου να αναπτύσσεται στην ισημερινή περιοχή του φεγγαριού Τιτάνα, στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, (το αντίστοιχο του Απριλίου στον Τιτάνα).
Ακολούθησαν προσωρινές αλλαγές που κάλυπταν απόσταση 500.000 m2, οι οποίες σκοτείνιασαν την επιφανειά του και οφείλονταν στο ότι η βροχή μεθανίου μούσκεψε το έδαφος.

Διαγωνισμός καλύτερoυ αστροφωτογράφου 2011

Το Royal Greenwich Observatory στην Αγγλία ψάχνει για τον καλύτερο αστροφωτογράφο του κόσμου και γι'αυτό διεξάγουν ένα διαγωνισμό στο  link του National Maritime Museum, ώστε να τον βρούν.

Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μέχρι τις 13 Ιουλίου 2011.

Ο καιρός είναι αρκετός και ας ελπίσουμε ο ουρανός καθαρός. Λοιπόν ας στρέψουμε τις μηχανές μας και τα τηλεσκόπια στον ουρανό ώστε
να αναζητήσουμε  και να αποτυπώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!



Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

iphone App: Messier List


Η εφαρμογή Messier List περιλαμβάνει έναν πλήρες κατάλογο με όλα τα αντικείμενα Messier. Έχει αρκετές επιλογές όπως, επιλογή τόπου, ένδειξη για το αν το αντικείμενο είναι ορατό εκείνη
τη στιγμή, checklist  για να σημειώνετε ποια αντικείμενα
Messier έχετε  δει, πληροφορίες για κάθε αντικείμενο όπως φωτογραφία, συντεταγμένες, φαινόμενο μέγεθος και άλλα.










Επιπλέον φωτογραφίες:

Artificial Night Sky Brightness


Η Μάυρη τρύπα δημιουργεί τις φυσαλίδες του γαλαξία μας;

Γιγαντιαίες φυσαλίδες ακτίνων-γ που εκπέμπουν υλικά που περιβάλλουν το Γαλαξία μας δημιουργούνται από την κεντρική μαύρη τρύπα, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων.

Πίσω στο 2010, αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray, εντόπισαν και δημοσίευσαν πληροφορίες για μια κολοσσιαία δομή που δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί, να εξαπλώνεται έξω από τον πυρήνα του γαλαξία μας (βλέπε εικόνα). Απλώνεται περίπου 25.000 έτη φωτός πάνω και κάτω από το γαλαξία. Οι δύο αυτές καλοσχηματισμένες φυσαλίδες που εκμπέμπουν ακτίνες γ, οφείλουν την υπαρξή τους σε μια υπερμεγέθη και βίαιη εκπομπή ενέργειας.

Μερικοί αστρονόμοι έχουν προτείνει ότι η κεντρική υπερμαζική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας τροφοδοτεί τις μυστηριώδεις φυσαλίδες, αλλά η ακριβήςδιαδικασία παραμένει ασαφής. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον KSCheng στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο που κάνει τη σύνδεση.

Μ1 Crab Nebula

Ανακαλύφθηκε το 1731, το Μ1 είναι ένα υπόλειμμα από ένα supernova στις 4 Ιουλίου, 1054 μ.Χ.
Τα αέρια εξαπλώνονται με ταχύτητα μεγαλύτερη από 600miles/sec, έχοντας επεκτείνει το νεφέλωμα σε έκταση 6 έτη φωτός. To M1, είναι μία από τις πιο δυνατές πηγές ακτίνων Χ αλλά και ραδιοκυμάτων.
Εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο γρήγορα παλσαρ που γνωρίζουμε, το οποίο εκπέμπει ενεργειακούς πίδακες, σχεδόν 30 φορές το δευτερόπλεπτο ενώ είναι μόνο λίγα μίλια σε διάμετρο.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ο παγωμένος Εγκέλαδος παράγει θερμότητα

Το τυλιγμένο με πάγο φεγγάρι του Κρόνου, Εγκέλαδος, εκβάλει στο νότιο πόλο του θερμότητα περισσότερη από όλες τις πηγές του Yellowstone μαζί. Την αιτία αυτού του περίεργου φαινόμενου προσπαθούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες που το παρατήρησαν.

Η τεράστια αυτή έκκληση ενέργειας αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ότι ένας υγρός ωκεανός είναι σφραγισμένος κάτω από τη παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού. Σημαντική ανακάλυψη αφού το νερό θεωρείται βασικό συστατικό για την ύπαρξη ζωής.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Η αθέατη πλευρά του Φεγγαριού

Αυτό είναι ένα καταπληκτικό μωσαϊκό από το δορυφόρο Lunar Reconnaissance, που περιβάλλει τη Σελήνη από ύψος μόλις 50 χιλιομέτρων (30 μίλια) και χαρτογραφώντας ολόκληρη τη σφαίρα. Αυτή η εικόνα αποτελείται από ένα επιβλητικό αριθμό 15.000 εικόνων από καμερα ευρείας γωνίας και δείχνει την πλευρά του φεγγαριού που δεν μπορούμε ποτέ να δούμε από τη Γη.

Αστέρι που πεθαίνει φωτογράφησε το Hubble

Ένα αστέρι που πεθαίνει εκτοξεύοντας ένα τοξικό μείγμα αερίων είναι μια νέα εκπληκτική φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η πρόσφατα κυκλοφορημένη εικόνα δείχνει το νεφέλωμα Westbrook, επίσης γνωστό ως PK166-06, ΚΕΑ 618 και AFGL 618. Το αστέρι στον πυρήνα του νεφελώματος κοντεύει να εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ασταθή εξωτερικά του στρώματα να αποβάλουν μια ποικιλία από αέρια, όπως μονοξειδίου του άνθρακα και υδροκυάνιο.

Αυτή τη στιγμή, το νεφέλωμα Westbrook είναι αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν πρωτοπλανητικό νεφέλωμα. Καθώς το αστέρι στην καρδιά του νεφελώματος εξελίσσεται περαιτέρω, θα μετατραπεί σε ένα ζεστό, λευκό νάνο. Το αέριο γύρω από αυτό θα γίνει ένα λαμπερό πλανητικό νεφέλωμα, που στη συνέχεια τελικά θα αραιώσει.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σμήνος γαλαξίών εγείρει ερωτήματα

Όταν το σύμπαν ήταν νέο σε ηλικία, δεν μπορούσες να βρεις πολλά γιγαντιαία γαλαξιακά σμήνη, καθώς χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να δυναμώσουν οι "βαρυτικοί μυς" και να υπάρξει βαρυτική αλλήλεπίδραση που θα συνηγορούσε για αυτό.

Έτσι, η ανακάλυψη ενός τεράστιου συμπλέγματος γαλαξιών, σχεδόν 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ακόμη πιο εκπληκτικό, ωστόσο, είναι ότι το σύμπλεγμα, γνωστό ως CL J1449 0856, μοιάζει με συμπλέγματα γαλαξιων του πιο κοντινού σε εμάς χρόνου, αν και υπήρχε όταν το σύμπαν ήταν λιγότερο από το ένα τέταρτο της σημερινής ηλικίας του.

Τίτλοι Τέλους

Eπιτυχώς έγινε, στις 18:57 μ.μ., η τελευταία προσεδάφιση του διαστημικού λεωφορείου Discovery.
Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Discovery με εξαμελές πλήρωμα προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα τελευταία φορά στις 9/3, 18.57 ώρα Ελλάδας στη Φλόριδα (νοτιοανατολικά στις ΗΠΑ). 

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

4 από τις κεραίες του European Southern Observatory Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) στην Atacama, ατενίζουν τον ουρανό.
Στο φόντο αριστερά φαίνεται ο γαλαξίας μας.

James Webb Space Telescope

Μπορεί να φαίνεται περισσότερο σαν ένα περίπλοκο έργο γλυπτικής από ότι ένα τηλεσκόπιο, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό.

Η χρυσή νιφάδα χιονιού πάνω σε μια σανίδα του surf είναι το James Webb Space Telescope και θα είναι το κορυφαίο μάτι στον ουρανό για την επόμενη δεκαετία. Με τη βοήθεια του Webb, οι αστρονόμοι ελπίζουν να κάνουν ένα τεράστιο άλμα στην κατανόηση της προέλευσης του σύμπαντος.

Υπερισχύει όλων των προηγούμενων διαστημικών τηλεσκοπίων, καθώς τα 18 εξαγωνικά κάτοπτρα σχηματίζουν  ένα ενιαίο, σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο απο αυτό του Hubble. Θα έχει πολύ μεγαλη φωτοσυλλεκτική ικανότητα, επιτρέποντας να δούμε ακόμη πιο μακρυνά αντικείμενα στο σύμπαν.

Αυτό το διαστημικό παρατηρητήριο επόμενης γενιάς θα αποφέρει ζωτικής σημασίας ενδείξεις για κάθε στάδιο της ιστορίας του σύμπαντος, από τη δημιουργία του αλλά και για την εξέλιξη του δικού μας ηλιακού συστήματος. Αναμένεται να εκτοξευθεί το 2014.

Πιθανή η ύπαρξη "Σκουληκότρυπων"

Μια ομάδα επιστημόνων προτείνουν ότι μερικά αστέρια μπορεί να περιέχουν "σκουληκότρυπες", σήραγγες που συνδέουν απομακρυσμένα σημεία του χωροχρόνου σε χρόνο μικρότερο απο αυτόν που θα έκανε το φως να φτάσει.
 Ενω άλλοι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουν σε αυτή τη θεωρία.
"Είναι μία ωραία θεωρητική εργασία, αλλά είναι μόνο υποθέσεις", λέει ο θεωρητικός φυσικός Matt Visser του Victoria University of Wellington στη Νέα Ζηλανδία.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Σπηλιά στη σελήνη

Στη δημοσίευση ενός εντυπωσιακού ευρήματος προέβει  ομάδα επιστημόνων του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών (ISRO).
Ανακάλυψαν ένα τεράστιο υπόγειο θάλαμο στο φεγγάρι, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστεί μια σεληνιακή βάση.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (SAC), χρησιμοποιώντας στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη κάμερα φωτογράφησης εδάφους Chandrayaan-I και τον αισθητήρα Hyper Spectral Imager (HySI), εντόπισαν ένα τούνελ δημιουργημένο από προηγούμενη ροή λάβας. Έχει μήκος 1,2 χιλιόμετρα με επίπεδο σχεδόν οριζόντιο και δεν δείχνει σημεία κατάρρευσης.

Κομήτης McNaught

Η εικόνα αυτή του κομήτη McNaught έχει τραβηχτεί από το ESO (European Southern Observatory) στη Χιλή, καθώς ο Ήλιος και ο Κομήτης χάνονταi στον ορίζοντα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

PIONEER 10

Pioneer 10
Το Pioneer 10 ήταν πρωτοπόρος με την πραγματική έννοια της λέξης. Πέρασε τον Άρη στο μακρύ ταξίδι του στο βαθύ διάστημα, και ήταν το μοναδικό αντικείμενο που κατασκεύασε άνθρωπος και είχε πάει τόσο μακριά εκείνη την εποχή. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ιστορικές καθώς και στις πιο πλούσιες επιστημονικά αποστολές εξερεύνησης που έχουν διεξαχθεί ποτέ.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Asteroids vs Earth

Όπως ξέρουμε είναι σχεδόν απίθανο στο εγγύς μέλλον να διασταυρωθούν οι τροχιές της Γης με αυτή ενός αστεροειδη. Αλλά η αλήθεια για το πόσοι αστεροειδείς βρίσκονται εκεί έξω και είναι σαν σφαίρες που ψάχνουν τον στόχο τους δίνεται από τη φωτογραφία αριστερά μας.

Ίσως το πιό ανησυχητικό είναι ότι η NASA έχει εντοπίσει μόνο το 1% των"ιπτάμενων βράχων" του διαστήματος.

Η προέλευση της ζωής είναι έξω από τη Γη




Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν άφθονη αμμωνία, που περιέχει άζωτο, σε ένα μετεωρίτη από το διάστημα, ο οποίος βρέθηκε στην Ανταρκτική. Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση αρκετών επιστημόνων ότι οι μετεωρίτες και οι κομήτες ήσαν αυτοί που έφεραν στην αρχέγονη Γη τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά, στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής.